Нешић о одлуци Уставног суда БиХ: Наставак праксе неуставних и политичких одлука

Г.С.
Нешић о одлуци Уставног суда БиХ: Наставак праксе неуставних и политичких одлука

БАЊАЛУКА - Уставни суд БиХ очекивано наставља праксу неуставних и политичких одлука.

 Волио бих видјети образложење који то члан Устава БиХ каже да је искључива надлежност БиХ област здравства и да ентитети немају право на свој Закон о лијековима, оцијенио је предсједник ДНС Ненад Нешић, коментаришући одлуку Уставног суда да привремено ван снаге стави Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске.

У члану III.1. Устава БиХ, подсјећа Нешић, експлицитно је набројано 10 надлежности институција БиХ.

– Такође, нигдје у Уставу БиХ не пише да ентитети не могу у областима гдје су дијелом пренијели надлежност И даље уређивати та питања на нивоу ентитета, као што не пише да ентитети не могу повући своју сагласност за неки пренос надлежности. Сачекаћемо образложење и одлуку Уставног суда да видимо какву су то правну вратоломију овај пут смислили, спроводећи директиву Кристијана Шмита – каже Нешић.

Од тумача Устава БиХ, према његовом мишљењу, Уставни суд БиХ се одметнуо и претворио у уставотворца или боље речено уставорушитеља, доносећи искључиво политичке одлуке противне Уставу БиХ.

Предсједник ДНС изразио је жаљење што власт Републике Српске није посветила довољно пажње и није лобирала за реализацију за њу најзначајнијег приоритета из Мишљења Европске комисије који гласи: одлазак страних судија из Уставног суда БиХ.

– Да сам ја био члан Предсједништва БиХ протекле четири године, сваки дан би посветио бар сат времена за лобирање да ЕУ изврши притисак да се коначно ријешимо страних кадија који су се претворили у уставотворце – поручио је Нешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана