Нешић није смијењен

Срна
Нешић није смијењен

САРАЈЕВО - Министар безбједности у Савјету министара БиХ Ненад Нешић данас није смијењен у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Против смјене је било 14 посланика, за је било 25, док је један посланик био уздржан.

Када је ријеч о посланицима опозиције из Српске, Младен Босић (СДС) је био суздржан, док су Дарко Бабаљ (СДС) и Бранислав Бореновић (ПДП) били против.

Смјена, коју су иницирали посланици Клуба СДА у Представничком дому, није подржана у другом кругу.

На претходној сједници по истој тачки дневног реда није било ентитетске већине због чега је ова иницијатива ишла на усаглашавање у Колегијуму Представничког дома, који није постигао сагласност.

Иницијативу за реконструкцију Савјета министара- смјену Нешића предложили су посланици Клуба СДА Шериф Шпаго, Един Рамић, Сафет Кешо, Амор Машовић, Денијал Тулумовић, Нермин Мандра, Шемсудин Дедић и Мидхат Чаушевић због тога што је Нешић гостујући у једној телевизијској емисији наводно увриједио жртве еноцида.

Посланик СНСД-а у Милорад Којић изјавио је да је иницијатива за смјену Нешића класичан облик лустрације у институцијама на нивоу БиХ, која подразумијева да оно што Бошњаци мисле и желе да представе као истину нико не смије да демантује.

Говорећи о овој тачки дневног реда данашње сједнице Представничког дома, Којић је истакао да се забрањује слобода изражавања, која се у овом случају односила на оно што је констатовала независна међународна комисија која се бавила истраживањем страдања свих народа у Сребреничкој регији.

-Ово је дефинитивно покушај да било који Србин, министар, посланик, не смије да изјави оно што се не свиђа бошњацима и њиховом наративу који покушавају да, кроз индоктринацију младих људи и неких будућих генерација, наметну неистину као тачност - навео је Којић, те додао да су чињенице да су у Сребреничкој регији страдали сви врло јасне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана