Нешић: Није отворен специјални центар код „Липе“, спреман сам да одем на терен

В. К. С.
Нешић: Није отворен специјални центар код „Липе“, спреман сам да одем на терен

САРАЈЕВО - Министар безбједности БиХ Ненад Нешић поручио је премијеру Унско-санског кантона (УСК) Мустафи Ружнићу да не ради добро посао за који је именован, а поводом навода из отвореног писма које му је упутио и у којем тврди да се поново компликује мигрантска ситуација у том дијелу БиХ.

У два прихватна центра у Бихаћу се, како тврди Нешић, налази 450 особа док је капацитет 1.500 + 500.

- БиХ има потписан споразум о реадмисији са Хрватском и из тога проистиче и обавеза прихвата лица која незаконито уђу у ту земљу из БиХ. За сваког странца за којег се утврди да је на територији Хрватске незаконито ушао из БиХ постоји обавеза прихвата на основу потписаног споразума – истакао је Нешић за „Глас“.

Говорећи о наводима Ружнића да на подручју прихватног центра „Липа“ има посебан центар за детенцију лица која представљају опасност и да је исти и отворен, тврди да је ријеч о спекулацијама.

- Такав центар у „Липи“ не постоји, нити је отворен нити постоје лица која би могла бити извор опасности по грађане у УСК и БиХ у цјелини. Ову информацију ми је дао директно директор Службе за послове са странцима БиХ Жарко Лакета. Препоручујем господину Ружнићу да се, прије него се усуди да некоме држи лекцију, упозна са ситуацијом на подручју гдје је премијер - истакао је Нешић.

Одговорио је и на наводе министра за људска права и избјеглице БиХ Севлида Хуртића о постојању посебног Центра за детенцију код „Липе“.

- Цијеним министра, али исто тако вјерујем да директор Службе за послове са странцима има праву информацију. Он тврди да центар за детенцију није отворен и да није у функцији. Стојим иза ријечи директора Лакете и спреман сам да са њим и Ружнићем одем тамо те се на лицу мјеста увјеримо да ли је то отворено или не – рекао је Нешић.

На питање да ли се, ипак, нешто томе слично прави у непосредној близини прихватног центра, каже да се гради, а на основу споразума који је потписао бивши министар безбједности БиХ.

- У току је изградња, а ми ћемо провјерити ко је дао сагласност и да је урађено све у складу са законом. Ако није, као министар, спреман сам на учиним све и да изградња буде заустављена – закључио је Нешић.

Хуртић је за федералне медије рекао да му је информацију о отварању тог центра саопштила Међународна организација за миграције (ИОМ) у БиХ, након чега је он разговарао са премијером УСК Мустафом Ружнићем који није био уопште обавијештен о томе.

-Прошле седмице сам посјетио камп и на терену сам се увјерио да је у склопу центра направљена јединица која личи на класични затвор. Са аспекта људских права је то дегутантно; да се у људском окружењу налази такво нешто - каже Хуртић.

Тврди да су око тог центра дигнуте жице и да ће ту сигурно морати радити људи са дугим цијевима.

-Ко буде радио ту мораће са собом носити дуге цијеви, радиће најмање 50 људи. Са аспекта људских права, нелогично је да имате људе са дугим цијевима а поред жене, дјецу, мајке - додаје.

Казао нам је да је на јучерашњој сједници Савјета министара БиХ извијестио предсједавајућу Борјану Кришто о проблематици у кампу "Липа" те да чека састанак са Нешићем како би поразговарали о корацима које требају предузети приликом рјешавања овог проблема. Такођер, нада се да ће у току седмице и лично са Нешићем моћи посјетити камп и центар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана