Нешић: Кристијан Шмит је највећа несрећа која је задесила БиХ

Срна
Нешић: Кристијан Шмит је највећа несрећа која је задесила БиХ

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Кристијан Шмит је највећа несрећа која је задесила БиХ, изјавио је предсједник ДНС-а Ненад Нешић.

"Успио је вратити БиХ 20 година назад и највећи проблем који тренутно има БиХ јесте – Кристијан Шмит. Више је него очигледно да је његов једини циљ да овдје изазове што дубљу и тешко рјешиву кризу. Понижавајуће је за сваког нормалног и слободног човјека да овдје дође неки странац, без легалитета и легитимитета, и почне се понашати као умишљени некрунисани краљ. Ово је слободна, демократска земља која има институције које функционишу и све одлуке могу доносити једини њене институције", нагласио је Нешић.

Коментаришући Шмитове наводе да "у БиХ морају остати ОХР и стране судије све док Дејтон не буде скроз проведен", као и да ће "остати овако док не буде у потпуности демократско друштво, јер постоји опасност од конфликта и распада БиХ", Нешић је изјавио за Срну да очекује да се ЕУ одреди према Шмитовом понашању.

"Ако желе БиХ у ЕУ, онда ће зауставити Шмита и вратити га кући. Ако то не ураде, јасно је да БиХ не желе у ЕУ, и онда ми треба то да прихватимо и сами се рјешимо окупације човјека који је у својој земљи продуковао невиђену аферу штитећи интересе произвођача канцерогених материја. Очито смо и ми за њега лабораторија", рекао је лидер ДНС-а.

Нешић је категорички одбацио могућност да било ко намеће било каква рјешења о државној имовини, петља се у замјену страних судија у Уставном суду и прославу 9. јануара - Дана Републике.

"Венецијанска комисија је још 2005. године јасно рекла да је неприхватљиво да ОХР доноси законе и да ОХР треба затворити а појачати присуство ЕУ. Лицемјерно је да Шмит прича како је овдје због грађана! Двије трећине грађана БиХ желе да он оде. БиХ је тренутно једина колонија на свијету и то је колонизатор без легалитета и легитимитета. Доста је тог понижавања и петљања у унутрашње ствари земље. Ми се боримо за слободу, владавину права и суверенитет земље од једног недобронамјерног странца који је због скандала побјегао из своје земље, и умишља да је овдје некаква власт", нагласио је Нешић.

Поводом изјаве Шмита да има чврсту вољу да спријечи обиљежавање 9. јануара, Дана Републике. Нешић је поручио да ће се 9. јануар славити онако како доликује.

"Деветог јануара је рођена Република Српска и ми имамо право на своје празнике, своја осјећања и свој идентитет. Национални идентитет нам нису могле узети ни Османлије, ни Аустроугари, па неће ни лажни краљ", истакао је Нешић.

Што се тиче државне имовине, Нешић је поновио да је то питање ријешено у Дејтону.

"Облигациони односи припадају ентитетима. Шмит би за почетак, када је већ докон и жељан упознавања БиХ, требао читати Устав БиХ и Устав САД. Откриће да је Устав БиХ преписани Устав САД, па су и носиоци суверенитета и облигационих односа ентитети као што су у САД савезне државе. Хајде нека оде у Америку и каже да имовина савезних држава није њихова него савезне владе", рекао је Нешић.

Он је додао да је јасна и Шмитова интенција да спријечи одлазак страних судија из Уставног суда, а јасни су и мотиви.

"Уставни суд је инструмент за дерогирање деојтонске структуре БиХ. Та ера мора бити завршена. ЕУ је замјену страних судија поставила као један од 14 приоритета и он ће бити испуњен, а БиХ ће бити враћен суверенитет. Он ако већ толико воли стране судије, нека их води у Њемачку у Уставни суд", поручио је Нешић.

Лидер ДНС-а каже да не зна да ли Шмит има проблем са собом или се руга интелигенцији грађана БиХ, па је сервирао причу о барикадама у Бањалуци.

"Таква прича је достојна браће Грим. Али, када се сервира одраслим људима онда је сигнал за узбуну јер говори о проблемима у психолошком профилу аутора бајке", констатовао је лидер ДНС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана