Нешић: Контакт-тачка за сарадњу са Европолом у мају почиње с радом

Срна
Нешић: Контакт-тачка за сарадњу са Европолом у мају почиње с радом

САРАЈЕВО - Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић рекао је да би контакт-тачка за БиХ за сарадњу са Европолом требала почети с радом у мају у сједишту министарства којем је на челу, а да би након тога и официр за везе требао бити упућен у сједиште Европола у Хагу.

- На тај начин ће бити могућена директна сарадња и размјена оперативних података између свих полицијских агенција у БиХ и полиција земаља чланица Европола, укључујући личне податке о осумњиченим особама, као и кориштење базе података Европола за борбу против тероризма - рекао је Нешић у интервјуу Срни.

Он је подсјетио да је недавно потписан правилник о раду и оперативној сарадњи националне/заједничке контакт-тачке за БиХ за сарадњу са Европолом.

Нешић је појаснио да се сарадња са Европолом до сада одвијала путем Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ на основу Стратешког споразума о сарадњи с Европолом из 2007. године, те да је Споразум о оперативној и стратешкој сарадњи између БиХ и Европола, који подразумијева виши ниво сарадње, потписан прије шест година, али да до сада нису испуњени услови за започињење његове примјене.

- И по томе смо били јединствена земља у региону. Коначно смо отклонили и те посљедње препреке. То је изузетно важан искорак БиХ на европском путу те за унапређење сарадње БиХ и земаља ЕУ у области безбједности, првенствено у истраживању и сузбијању тешких облика међународног криминала - рекао је Нешић.

Нешић је рекао да се у БиХ тренутно налази око 1.100 миграната у четири привремена прихватна центра, те да се, због различитих околности - сукоба, природних катастрофа или економских криза ситуација може брзо промијенити.

- Наше опредјељење је да наставимо јачати капацитете за сузбијење уласка илегалних миграната и повратак особа које илегално бораве у њихове земље поријекла. До сада смо имали финансијску подршку ЕУ, а оптимиста сам да ћемо потписати споразум и успоставити сарадњу и са Фронтексом, што је додатни алат и помоћ који можемо користити у управљању миграцијама - рекао је Нешић.

Нешић је, говорећи о држављанима БиХ који ратују на старним ратиштима, рекао да ће бити кривично гоњени сви који буду учествовали на страном ратишту.

- Према посљедним информацијама које имамо, два држављанина БиХ су идентификована која ратују на украјинском ратишту. Безбједносне агенције прате ситуацију и сви они који учествују на страном ратишту биће кривично гоњени. Тренутно се у БиХ налази око 150 држављана Украјине који су се склонили од ратних дешавања, и њима је у БиХ омогућен привремени боравак по основу хуманитарних разлога - појаснио је Нешић.

Тренутна безбједносна ситуација у БиХ је добра, сматра Нешић и додаје да постоји велики простор за побољшање.

- Даћу максималан допринос и пуну подршку раду полицијских агенција у обрачуну са свим врстама криминала. Већ сам направио низ састанака челним људима полицијких аганција на којима само разговарали о побољшању сарадње. Уз добру вољу и координацију, те уз поштовање Устава БиХ и надлежности, можемо направити значајна побољшања. То је у интересу свих грађана - истакао је Нешић.

Он је рекао да је за безбједност потребна свакодневна сарадња и размјена информација свих безбједносних агенција у свијету, јер криминал не познаје границе и криминалне мреже најчешће имају своје сараднике у више земаља.

- У посљедње вријеме све су чешћи сајбер напади са других континаната. У таквој безбједносном окружењу неопходна је свакодневна сарадња. То исто мора да буде и у БиХ, уз поштовање свих законских и уставних надлежности у овој области. Криминалне организације добро сарађују и користе све софистицираније методе за извршавање кривичних дјела. Због тога и размјена информација и опремљеност полиција мора да буде на високом нивоу да би се адекватно супротставили томе - рекао је Нешић.

Он је рекао да су полицијски службеници у БиХ протеклих година били у веома незавидном положају, јер су свакодневно изложени опасностима, а за тај посао нису адекватно плаћени.

- Усвајањем буџета полицајцима на нивоу БиХ ће бити повећане плате. То је позитиван помак, али с обзиром на раст цијена и трошкове превоза то је минимум који покрива њихове потребе. Увијек сам спреман и залагаћу се да се овој категорији, посебно полицајцима, континуирано повећавају примања и побољшају услови рада - поручио је Нешић.

Нешић је, говорећи о новом саставу Савјета министара, истакао професионалне односе и преданост рјешавању кључних проблема у БиХ.

- Зазели смо став, и то је принцип који и ја преферирам, да разматрамо теме око којих постоји сагласност свих страна. А тамо да гдје постоје несугласице наставимо разговоре и тражимо компромисна рјешења. Постоје теме око којих имамо различите ставове, али имамо јединстевен став када је у питању европски пут БиХ. А испуњавање обавеза и усклађивање са европским стандардима је нешто што свима може донијети напредак - закључио је Нешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана