Нешић: Конаковић своју неспособност популистички пребацује на друге

Срна
Нешић: Конаковић своју неспособност популистички пребацује на друге

САРАЈЕВО- Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић рекао је да је срамота за БиХ да је више њених држављана из ратом захваћеног подручја у Гази евакуисао министар иностраних послова Србије него министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић, који, како је навео, своју неспособност покушава сакрити иза Министарства безбједности.

Нешић је нагласио да је правовремена помоћ у вези са процесом евакуације држављана БиХ из Газе законска обавеза Министарства иностраних послова /МИП/ у Савјету министара.

Он је појаснио да је надлежност МИП-а, према Закону о министарствима и другим органима управе БиХ, заштита држављана БиХ на привременом боравку у иностранству, саопштено је из Министарства безбједности.

"Дипломатско-конзуларна представништва у Египту, Израелу, Јордану и Катару обавезна су да помогну држављанима БиХ и да им обезбиједе путни лист уколико немају важећу путну исправу", нагласио је Нешић, поводом саопштења министра иностраних послова Елмедина Конаковића да МИП пружа активну подршку Министарству безбједности надлежном за процес евакуације држављана БиХ из Газе.

Према Нешићевим ријечима, ако су се појавили неки рођаци рођака који немају држављанство БиХ, а које Конаковић исто жели да доведе у БиХ, наравно да ће Гранична полиција БиХ, Служба за послове са странцима и Министарство безбједности урадити све безбједносне провјере јер су то у суштини мигранти.

"Не пада нам на памет да без безбједносних провјера овдје пуштамо стране држављане који долазе из ратних подручја на којима дјелују терористичке организације", поручио је Нешић.

Он је навео да Конаковић није доставио Министарству безбједности списак од 54 лица која желе евакуацију у БиХ, при чему су свега њих 19 држављани БиХ.

"Да нам је доставио та имена, свакако бисмо му одмах дали информацију да ли међу њима има лица, страних држављана, којима не треба дозволити да уђу у авион за БиХ. Овако, на граници ћемо извршити провјеру тих лица и поступити у складу са законским прописима", рекао је Нешић.

Нешић је замолио колегу министра Конаковића да се убудуће не крије иза Министарства безбједности и своју неспособност не покушава популистички пребацивати на друге.

"Демагогија и позерство министра Конаковића нису ни од какве помоћи држављанима БиХ у Гази. Проблем је очито настао када се требало конкретно и ефикасно радити", нагласио је Нешић.

Он је истакао да је из мишљења Европске комисије јасно ко ефикасно ради свој посао и рјешава проблеме - Министарство безбједности.

"Убудуће колеги Конаковићу савјетујем - када нешто не зна да уради нека нам се слободно обрати за савјет, радо ћемо му помоћи. Позерство и популизам су кратког вијека. Ми у томе не желимо да се такмичимо, али смо спремни на такмичење у резултатима рада", поручио је Нешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана