Нешић: Конаковић да се извини због неуставне узурпације спољне политике

Срна
Нешић: Конаковић да се извини због неуставне узурпације спољне политике

БАЊАЛУКА - Министар иностраних послова БиХ Елмедин Конаковић требало је да се извини колегама у Словенији, Пољској и Румунији чији држављани, који имају боравиште у БиХ, неће моћи гласати на изборима за парламент ЕУ због неуставне узурпације спољне политике БиХ од бошњачких политичара, оцијенио је предсједник ДНС-а Ненад Нешић.

Коментаришући Конаковићево писмо његовим колегама у Словенији, Пољској и Румунији, Нешић је истакао да одговорност за нарушавање билатералних односа не само са ове три државе, него много шире, лежи на бошњачким политичарима.

-Када су ударили на Устав БиХ и његову одредбу да Предсједништво БиХ консензусом води спољну политику, морали су знати да ће то имати посљедице. Сад се суочавају са њима и могу кренути по свијету и почети се извињавати свим државама које су увукли у своје манипулације - рекао је Нешић.

Нагласио је да БиХ није играчка у рукама бошњачких политичара да могу радити шта хоће без посљедица.

Нешић, који је и министар безбједности у Савјету министара, истакао је да Русија нема никакве везе са овим, нити има говора о некаквом њиховом утицају.

-Нема потребе да се Конаковићу привиђају Руси и њихов утицај, јер је одговорност у његовом дворишту - нагласио је Нешић.

Он је истакао да је ово аутентнични српски одговор и лекција о томе шта је БиХ - сложена заједница утемељена на начелу консензуса три народа и два ентитета.

Према његовим ријечима, популизам је кратког вијека, а од министра спољних послова се очекује да поштује Устав БиХ и да се не поставља изнад Предсједништва БиХ, саопштено је из ДНС-а.

-Када се буде тако понашао и када схвати да је став БиХ само оно што верификује Предсједништво БиХ, оваквих изнуђених ствари и потеза неће бити. БиХ не може опстати као спонзорска и коспонзорска играчка него као договор Срба, Бошњака и Хрвата. Дино изгледа послије УН фијаска није научио лекцију - закључио је Нешић./

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана