Нешић: Када гажење права постане правило, отпор постаје обавеза

Срна
Foto: Г.С.

БАНЈАЛУКА - Предсједник ДНС-а Ненад Нешић рекао је да Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава БиХ и да се од његовог тумача претворио у уставотворца, те поручио да када гажење права постане правило, отпор постаје обавеза.

”Волио бих да наведу одредбу Устава БиХ која каже да су облигациони односи надлежност БиХ. Данашња одлука је наставак доношења одлука којима се стопирају развони пројекти у Републици Српској и настоји јој се отети државна имовина”, рекао је Нешић, коментаришићу одлукУ Уставног суда БиХ која се односе на државну имовину Републике Српске.

Нешић је прецизирао да анекс два Дејтонског мировног споразума - Споразум о линији разграничења између ентитета и односним питањима, анекс четири, односно Устав БиХ и анекс осам дефинишу да својински и облигациони односи, а тиме и рјешавање питања имовине, припадају надлежности ентитета.

“По којем то основу Брчко може књижити државну имовину и распогалати јавним добрима, а то исто ради и Федерација БиХ, док се Републици Српској отима државна имовина!”, упитао је Нешић.

Предсједник ДНС-а мишљења је да је Уставни суд БиХ највећи генератор криза у БиХ и да ће се онима који га користе као инструмент за дерогирање Дејтонског мировног споразума све вратити као бумеранг, саопштено је из ове странке.

“Јасно је зашто се тако грчевито боре за останак страних судија и апсолутну контролу Уставног суда. Овакав накарадни суд не штити Устав него им је алат за централизацију и унитаризацију. Но, требају знати да све ово што раде не раде Републици Српској него БиХ. Република Српска ће заштитити свој Устав и своју имовину, али БиХ нема ко да заштити од неразумних бошњачких политичара. Када гажење права постане правило, отпор постаје обавеза!”, поручио је Нешић.

Он је додао да доказ колико се Уставни суд БиХ поставио изнад Устава јесте и чињеница да је измјенама Правила прекршио одредбу Устава БиХ која каже да судијама престаје мандат с навршених 70 година живота.

''Својим Правилима они си рекли да то не важи и да неко може бити судија и након навршених 70 година. Па има ли флагрантнијег кршења Устава БиХ од овог!'', упитао је Нешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана