Нешић: Још нема званичне информације о уласку Главаша у БиХ

Срна
Нешић: Још нема званичне информације о уласку Главаша у БиХ

БАЊАЛУКА - Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић изјавио је да још нема званичну информацију да ли је у БиХ ушао Бранимир Главаш, којег је недавно загребачки Жупанијски суд неправоснажно осудио на седам година затвора због ратних злочина над српским цивилима.

"Послао сам Граничној полицији БиХ захтјев да ме обавијесте о евентуалном уласку Главаша у БиХ, а након тога ћемо предузети активности у вези с тим", рекао је Нешић новинарима у Бањалуци.

Он је поновио да званичну потврду нема, али да вјерује да је Главаш ушао у БиХ.

"Вјероватно није имао никакву законску препреку да уђе у БиХ, али с обзиром на то о којем је лицу ријеч, тражићу додатне информације од наших полицијских агенција", рекао је Нешић.

Из Граничне полиције БиХ навели су да нису у могућности да дају информације о уласку Главаша у БиХ "ради заштите личних података".

"Наиме, у складу са одредбама Закона о граничној контроли и Закона о заштити личних података, лични подаци о преласку границе могу се доставити само тијелима надлежним за спречавање и откривање кривичних дјела и прекршаја и опасности по јавну безбједност и правни поредак", навели су из Граничне полиције у писаном одговору Срни.

Ратни командант хрватских снага у Осијеку Бранимир Главаш, кога је недавно загребачки Жупанијски суд неправоснажно осудио на седам година затвора због ратних злочина над српским цивилима, објавио је на свом "Фејсбук" налогу да се преселио у БиХ и да се налази у мјесту Дриновци, у општини Груде.

Жупанијски суд у Загребу је на поновљеном суђењу у случајевима "Селотејп" и "Гаража" 27. октобра неправоснажно осудио Главаша на седам година затвора за ратне злочине над Србима у том граду 1991. године. Главашу тада није одређен истражни затвор због одлуке Уставног суда из 2015. године, према којој је већ одслужио дио казне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана