Нешић: Имамо њемачког грађанина који изнајмљује канцеларије ОХР-а

ГС
Foto: РТРС

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић рекао је данас да је Кристијан Шмит њемачки грађанин који на простору БиХ борави на основу дипломатске ноте Амбасаде Њемачке у БиХ, а не на основу резолуције Савјета безбједности УН, што указује да није легитиман.

- Боравак Шмита у БиХ је најавила њемачка амбасада, што говори да је он представник Њемачке, а не УН-а и да је нелегитиман и да се лажно представља - рекао је Нешић на конференцији за новинаре у Сарајеву на којој је представио информације безбједносних агенција о боравку Шмита у БиХ.

Подсјетио је на процедуру именовања високог представника у БиХ, наводећи да та процедура у случају Шмита није испоштована и да он нема легитимитет.

Нешић је истакао да Шмит сам себе назива високим представником, нелегитимно се представљајући, јер је само дипломата Њемачке у БиХ.

- Зашто му је одобрен боравак у просторијама ОХР-а, међународне организације са дипломатским статусом у БиХ, и зашто користи њене ресурсе, је питање за њих, а не за домаће органе власти - рекао је Нешић.

Он је истакао да жели поштовање правила и владавину права, позвавши Њемачку да не срамоти себе и не понижава БиХ, те да повуче дипломату који нема мандат.

Нешић је рекао да Шмита не обезбјеђује Дирекција за координацију полицијских тијела нити му пружа полицијску пратњу, а према правилима, ако се ради о виском представнику, требало би да буде присутна на подручју гдје се он налази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана