Нешић: Хитно казнити лица која су у Зеници запалила заставу Српске

Срна
Нешић: Хитно казнити лица која су у Зеници запалила заставу Српске

САРАЈЕВО - Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић затражио је од Министарства унутрашњих послова /МУП/ Федерације БиХ /ФБиХ/ и министра Раме Исака да хитно идентификују и процесуирају лица која су у Зеници запалила заставу Републике Српске уз повике "Алаху екбер" и "Текбир", саопштено је из Министарства безбједности.

"Овакви изливи мржње, ширење страха и ратнохушкачке поруке апсолутно су неприхватљиви и морају бити санкционисани у складу са законом. Од бошњачких политичких партија такође очекујем да јасно осуде ово дивљаштво, ширење међунационалне мржње и пријетећих порука, јер паљење заставе Републике Српске јесте најстрашнија порука и пријетња", наводи се у Нешићевом реаговању.

Он је оцијенио да је забрињавајуће то што је инцидент у Зеници други по реду који се синоћ догодио у ФБиХ, подсјећајући да се први догодио у Коњицу гдје су се хулигани окупили испред православне цркве и тражили скидање заставе.

"На свим вјерским објектима, одувијек, а посебно за вријеме празника, истичу се националне и вјерске заставе. Захтијевати да се са цркве скине национална застава нарушавање је уставом загарантованих вјерских слобода и конститутивности српског народа у Федерацији, што је кривично дјело прописано кривичним законима, те од министра Исака очекујем ефикасну реакцију и у овом случају", навео је Нешић.

Он је напоменуо да овакви догађаји, којима се шири међунационална мржња, посебно изазивају нелагодност код повратника и зато захтијевају хитно реаговање полиције како би се јасно показало да су насиље и мржња недопустиви.

У Зеници је синоћ запаљена застава Републике Српске, а група хулигана узвикивала је "Алаху екбер" и "Текбир". Према снимцима који су се појавили на друштвеним мрежама група хулигана је носила и ратне заставе такозване Армије БиХ. Вандалски чин догодио се на дан када је Република Српска обиљежавала свој празник - Дан Републике.

Група грађана синоћ је протестовала испред православне цркве у Коњицу захтијевајући да буде скинута српска застава која је стављена за православни Божић, а на лице мјеста изашла је и полиција како би обезбиједила објекат.

Малобројни Срби у Коњицу рекли су за Срну да су након овог инцидента уплашени и узнемирени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана