Нешић: Галић није разријешен, бошњачки министри инсистирали на смјени

Srna
Нешић: Галић није разријешен, бошњачки министри инсистирали на смјени

САРАЈЕВО - Замјеник директора Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ Зоран Галић није разријешен дужности јер су бошњачки министри, умјесто разрјешења, тражили усаглашавање и смјену, изјавио је Срни министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић.

Нешић је напоменуо да лично нема ништа ни против смјене, али да, према Закону о независним и надзорним тијелима полицијских структура БиХ и Пословнику о раду Независног одбора, Независни одбор предлаже Савјету министара смјену директора и замјеника директора полицијских агенција на нивоу БиХ.

“С обзиром на то да за мјесец дана нисмо добили такав формални приједлог, Министарство безбједности предложило је да се проблем ријеши тако што ће Галић бити разријешен дужности на лични захтјев, на основу Закона о Сипи и Закона о полицијским службеницима БиХ, а имајући у виду чињеницу да је поднио захтјев за пензионисање”, рекао је Нешић.

Нешић је констатовао да се на челу Независног одбора налази бошњачки кадар и да му није јасно зашто Независни одбор до сада није ништа урадио по овом питању, односно зашто није доставио приједлог за смјену.

“Вртили смо се у зачараном кругу, чекајући Независни одбор и када смо понудили рјешење - нису га прихватили бошњачки министри”, констатовао је он.

Нешић је напоменуо да није он тај ко је писао законе и да су они такви какви јесу.

“Закон о Сипи прописује да се директор и замјеник директора могу разријешити дужности из пет разлога: на лични захтјев, ако је коначном одлуком изречена дисциплинска мјера због учињене теже повреде радне дужности, ако је осуђен за кривично дјело осим за кривично дјело из области безбједности саобраћаја, ако је активан члан политичке партије и ако се на основу мишљења надлежне здравствене установе утврди да је трајно спријечен да обавља дужност”, прецизирао је он.

Нешић је рекао да је приједлог за смјену у рукама Независног одбора.

“Они су ти који требају иницирати и дисциплински поступак и смјену, а из неког разлога то нису урадили”, нагласио је Нешић.

Нешић каже да је на приједлог Министарства безбједности Савјет министара тражио од Независног одбора изјашњење, које је стигло прије два дана, али да у њему није формално предложена смјена.

“Зато је једино било могуће Галића разријешити на лични захтјев и свака другачија одлука, ма колико апсурдно било, лако би била оборена у управном поступку”, истиче Нешић.

Галић, који је побјегао у Хрватску, осумњичен је за примање дара и злоупотребу положаја док је био директор Граничне полиције БиХ.

Он је био мета полицијске акције “Кингс” у којој је требао бити ухапшен.

У Суду БиХ Срни је речено да ће овај суд у законском року донијети одлуку о приједлогу Тужилаштва БиХ за одређивање притвора и расписивање потјернице за Галићем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана