Нешић: Цвитановић дубоко у себи зна да је "Олуја" највећи пораз Хрватске

Срна
Нешић: Цвитановић дубоко у себи зна да је "Олуја" највећи пораз Хрватске

САРАЈЕВО- Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић поручио је лидеру ХДЗ-а 1990 Илији Цвитановићу да његове ријечи о "Олуји" као "најблиставијој побједи хрватске војске над великосрпским агресором" потврђују да Цвитановић дубоко у себи зна да је "Олуја" највећи пораз Хрватске, те га упитао шта је то блиставо у прогону 250.000 цивила и страдању њих 2.200.

"Поражена је људскост, поражене су хришћанске вриједности. Жртве су вјечне и непобједиве. Џелати остају џелати, презрени и проклети до деветог кољена", истакао је Нешић. Нешић је рекао да је посебно поносан што српски народ не слави догађаје у којима су други страдали, што се не може рећи за Цвитановића и народ којем он припада.

Он је истакао да, када је прочитао Цвитановићеву изјаву, прво је занијемио, пред "толиком количином мржње и сваким недостатком емпатије, макар за убијену дјецу", саопштено је из Министарства безбједности у Савјету министара. "Господине Цвитановићу, од Ненада Нешића никада нисте чули нити ћете икада чути да је оправдао иједан злочин над несрпским становништвом. Од мене никада нисте чули нити ћете икада чути да сам убијање цивила, дјеце, жена, стараца, назвао блиставим војним операцијама", истакао је Нешић.

Нешић је поручио Цвитановићу да је поздрав "За дом спремни" и Уставни суд Хрватске прогласио противправним, јер "симболизује мржњу према људима другачије вјерске и етничке припадности, манифестацију расистичке идеологије, као и потцјењивање жртава злочина против човјечности".

"Под тим поздравом, у Павелићевој НДХ убијено је 73.316 дјеце, а у Јасеновцу 700.000 људи. Који здрав ум то може правдати? Јесу ли и они били агресори? Што се тиче блиставости Олује, кажите ми шта је то блиставо у прогону 250.000 цивила и страдању њих 2.200, чији су преци вијековима живјели на подручју Хрватске? Како су дјеца рођена на огњиштима својих прађедова постала агресори", упитао је Нешић.

Нешић је указао да то што је злочин прошао некажњено не значи да се није десио, те да је, нажалост, планета пуна злочина без казне јер побједници креирају и правду и историју.

Замислите агресора који тракторима, аутомобилима, коњским запрегама, камионима напушта своје куће, носећи у завежљајима све што су стекли, а онда их ослободиоци убијају у колони из мигова. Ослободиоци су из мигова убили девет цивила - три дјечака од четири, девет и 13 година, дјевојчицу од девет година, дјевојку од 21 годину, старицу од 63 године и три одрасла мушкарца. Рањене су десетине људи....", истакао је Нешић.

Код мјеста Сводна, додао је он, хрватски авиони гађали су колону и убили троје људи. Једно до другог пали су мајка и син – Марија и Миле Малобабић, те Раде Галогажа. Тешко је рањено четворо дјеце и још 12 жена и мушкараца.

На подручју Хрватске Костајнице у колони убијени су дјед и унук – Петар и Синиша Добрић. "Шта је ту блиставо, господине Цвитановићу? Могао бих Вам испричати 2.200 прича о страшним судбинама убијених цивила, болу њихових ближњих, о дјеци која су страдала у наручјима мајки, о мајкама које живе, а не живе, јер су остале без дјеце, али не вриједи причати човјеку без савјести, образа и емпатије. Ваше ријечи ми потврђују да дубоко у себи знате да је Олуја највећи пораз Хрватске, па зато тако бурно реагујете. Поражена је људскост, поражене су хришћанске вриједности.

Жртве су вјечне и непобједиве. Џелати остају џелати, презрени и проклети до деветог кољена“, истакао је Нешић. Нешић је, ипак, на једном, како каже, захвалио Цвитановућу. "Ваше ријечи су нам отрежњење и наук да зло није умрло, да се таквих попут Вас морамо добро чувати да се нашој дјеци зло не би поновило. Вама желим свако добро, мир и љубав у срцу. Нашим страдалим нека је смирај намученим душама! Остаће у нашем вјечном памћењу", поручио је Нешић.

Цвитановић је, поводом најаве Нешића да ће покренути дисциплински поступак против запосленог у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ због тетоваже на која приказује "Олују" уз поздрав "За дом спремни", саопштио да је "Олуја" била "најблиставија и најчишћа побједа хрватске војске па и хрватског народа над великосрпским агресором и окупатором у Домовинском рату".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана