Нешић: БиХ најмање слободна држава на свијету

СРНА
Нешић: БиХ најмање слободна држава на свијету

БЕОГРАД - Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић рекао је да је БиХ тренутно најмање слободна држава на свијету и да се Република Српска, ма колико то било апсурдно, бори за слободу и суверенитет БиХ и да одатле произлазе сви притисци на њу.

Нешић је, поводом оптужби да Република Српска води сецесионистичке активности, оцијенио да се те и сличне тезе испостављају по принципу "кадија те тужи, кадија ти суди".

"Они /странци/ једноставно БиХ виде као свој протекторат, колонију. Ако кажете да је БиХ суверена држава и да о њој треба да одлучују они који живе у њој, добијете са те стране фабриковане лажи", изјавио је Нешић за "Политику".

Према његовим ријечима, у БиХ је постало најнормалније да амбасаде пишу законе и издају директиве властима шта ће радити и како, па када се неко томе супротстави и каже да мора служити својој држави и свом народу, добије одговор да они штите интересе својих држава.

"У БиХ, изгледа, сви имају интересе, а само они који у њој живе не смију да их имају. БиХ је тренутно најмање слободна држава на свијету. Република Српска, ма колико то било апсурдно, бори се слободу и суверенитет БиХ и одатле произлазе сви притисци на њу", сматра Нешић.

Он је истакао да је надлијетање америчких војних авиона током прославе Дана Републике Српске представљало застрашивање, притисак и демонстрацију силе.

"Није ми јасно шта су жељели да постигну, али они не схватају да идентитет и нечија осјећања не могу да надјачају бомбардери у ниском лету. Преживјели смо ми многе зулуме, али смо сачували идентитет", рекао је Нешић.

Он је указао да за то није постојала неопходна сагласност Предсједништва БиХ, без чије дозволе ни хеликоптер Оружаних снага БиХ не може гасити пожар.

"Замислите `заједничку ваздухопловну војну вјежбу` НАТО и Оружаних снага БиХ, које немају ни макету авиона", додао је Нешић.

Говорећи о суђењу предсједнику Републике Српске Милораду Додику због непоштовања одлука Кристијана Шмита, Нешић је рекао да је то једна нушићевска ситуација.

"Предсједник Додик донесе указ о проглашењу закона који је усвојила Народна скупштина Републике Српске, а Шмит донесе закон да га оптужи, јер је извршио своју уставну обавезу", објаснио је Нешић.

Он је објаснио да би Суд БиХ, да је БиХ суверена држава, која је утемељена на владавини права, заштитио уставну обавезу предсједника Српске да донесе указ и оспорио процесни легитимитет Шмита.

"Када немате закон који је донесен по уставној процедури, онда нема ни дела. Ако судија буде имао храбрости да заштити основна начела владавине права, једини могући исход јесте ослобађајућа пресуда и – довиђења, Шмите", рекао је Нешић.

Он је додао да је Шмит већ суспендовао извршну и законодавну власт, па да неће бити изненађење да суспендује и судску, али ће у том случају изазвати кризу са неизвјесним исходом и мораће да оде због досад невиђене дестабилизације земље.

Нешић је оцијенио да су Срби у ФБиХ, уз сународнике на Косову и Метохији, најугроженији народ у Европи и додао да му се чини да неко жели да на тим просторима нема Срба.

Постављајући питање како је било Србима у ФБиХ заноћити након недавног паљења националне заставе у Зеници, уз узвике "Алаху екбер" и "текбир", Нешић је указао да су се током божићних празника десили и други инциденти попут скидања српске заставе са цркве у Коњицу и каменовања куће породице Шантић у Мостару.

"Додајте томе и сталне нападе на српске старице у Возући и нестанак једне старице, а да никада није откривен ниједан починилац тих кривичних дјела", рекао је Нешић.

Он је нагласио да у ФБиХ не дозвољавају да се истичу вјерске и националне заставе ни током вјерских празника, за разлику од Републике Српске, гдје се то практикује током цијеле године, додајући да Срби у ФБиХ само могу да маштају о запослењу у јавном сектору и једнаком третману.

"Због тога су тамо тренутно углавном српски старци и старице, а укупан број Срба пао је испод три одсто. Тешко је, немогуће, данас бити Србин у ФБиХ", оцијенио је Нешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана