Нешић: Бећировићев и Комшићев закон о имовини неће проћи

Срна
Нешић: Бећировићев и Комшићев закон о имовини неће проћи

БАЊАЛУКА - Предсједник ДНС-а Ненад Нешић изјавио је да приједлог закона о имовини, који су на усвајање Предсједништву БиХ упутили бошњачки и хрватски чланови Денис Бећировић и Жељко Комшић, неће проћи и да је питање имовине ријешено Дејтонским споразумом.

Нешић је истакао да Комшић и Бећировић одлично знају да Предсједништво БиХ није надлежно за предлагање закона, сем Закона о буџету институција БиХ, те да је ријеч о популистичком покушају подизања њиховог личног ега и рејтинга, по цијену продуковања нове кризе, саопштено је из ДНС-а.

-Ако су жељели да се тај закон нађе у Парламентарној скупштини БиХ, без обзира што знају да неће проћи јер га нико из Републике Српске неће подржати, онда је једини пут био да га предложе посредством посланика СДП-а и ДФ-а. Али, њихов циљ није био то, него да се њих двојица лично покажу као „борци за државну имовину“. Испоставља се да нису никакви борци него да су преваранти својих бирача - рекао је Нешић.

Додао је да је Дејтонски мировни споразум јасан и да су, према Уставу БиХ и уставима ентитета, облигациони односи надлежност ентитета.

-О усвајању закона на нивоу БиХ могу само сањати. Питање државне имовине је ријешено Дејтоном и једино што припада БиХ јесте имовина добијена сукцесијом СФРЈ, а то су разни резиденцијални објекти по свијету. Слажем се да требамо направити споразум и о подјели средстава од продаје те имовине. Све остало је имовина ентитета и уређује се ентитетским законима - рекао је Нешић.

Он је нагласио да је двојац Комшић-Бећировић смислио врло перфидну игру, да су упутили закон за који знају да није у Уставом набројаним надлежностима Предсједништва, а самим тим ни у оним надлежностима на које српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић може покренути ентитетски вето.

-Рачунају да ће њеним прегласавањем догурати до парламентарне процедуре, што је до сада невиђено кршење Устава БиХ. Такође, знају да то неће проћи без реакције из Републике Српске, гдје виде шансу да се они поставе као „борци за државу“. Апсурдно је, али и овим потезом они урушавају БиХ јер газе њен Устав, а Република Српска је приморана да од њих брани Устав БиХ - навео је Нешић.

Према његовим ријечима, читава ова ситуација показује колика је штета за све у БиХ када се на важним позицијама нађу популисти умјесто одговорних политичара.

Чланови Предсједништва Денис Бећировић и Жељко Комшић упутили су у процедуру приједлог закона о имовини у којем се наводи да је “БиХ носилац права власништва над цјелокупном државном имовином”, док је други нивои власти могу користити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана