Нерадници добијају насљеднике

Маријана Миљић Бјеловук
Нерадници добијају насљеднике

САРАЈЕВО - Комисија за концесије БиХ, која је у јавности најпознатија по свом нераду, требало би ускоро да добије седам нових чланова, а њен садашњи предсједник Миломир Амовић каже да му не пада на памет да уђе у трку за избор нове поставе тог тијела које, како каже, служи надлежнима као боксерска врећа.

Наиме, Савјет министара БиХ је још 23. фебруара ове године задужио Министарство спољне трговине и економских односа БиХ да хитно поново покрене процедуру избора нових чланова Комисије за концесије. Односно, тада је од надлежног министарства затражено да хитно достави приједлог одлуке о критеријумима за именовање седам нових чланова као и приједлог о именовању комисије која ће спровести процедуру избора нових чланова.

То хитно услиједило је тек након скоро десет мјесеци, јер је на данашњем дневном реду сједнице Савјета министара приједлог одлуке о критеријумима за именовање нових чланова Комисије за концесије те приједлог чланова комисије која би требало да спроведе процедуру избора новог чланства.

Амовић, који је на челу Комисије за концесије БиХ, рекао је да то тијело тренутно броји свега четири члана те да су њима одавно истекли мандати.

- Некима је мандат истекао прије десет, а другима прије осам година. Не знам тачно када је коме, али сви смо изван мандата. Три члана су пензионисана прије двије до три године  - казао је “Гласу” Амовић.

Нагласио је да му не пада на памет да се пријављује на конкурс за избор нових чланова Комисије за концесије.

- Комисија је постала, у најмању руку, боксерска врећа за тренирање и ударана је са свих страна - поручио је Амовић.

Комисију за концесије, која постоји од 2005. године, прати епитет нерадника јер није додијелила нити једну концесију, а Амовић објашњава да је таква слика присутна јер многи нису упућени у надлежност комисије.

- То је погрешна перцепција у јавности. Неко ко не познаје закон је покренуо ту причу. Комисија није надлежна нити може додјељивати концесије, већ је регулаторно тијело које обезбјеђује транспарентност поступка, оцјењује студије еколошке оправданости, одобрава уговоре у концесији, прати рад концесионара... Концесије додјељују министарства у Савјету министара која се не могу договорити да направе концесију, већ дижу кредите за реализацију аутопутева и других инвестиција - казао је Амовић и додао да тренутно Комисија има 11 запослених у које су укључени и чланови тог тијела.

На сајту Комисије за концесије БиХ стоји да су до сада пропала три покушаја избора нових чланова, а посљедњи је проглашен неуспјешним у октобру 2021. године. Постојала је и иницијатива у Парламенту БиХ да поменута комисија буде укинута, али она није добила зелено свјетло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана