Неприхватљиви закључци Бећировића и Комшића

Срна
Foto: Дражан Поздеровић

Народна скупштина Републике Српске почела је данас посебну сједницу о вету српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић на посљедњи закључак Предсједништва БиХ.

На дневном реду је приједлог одлуке о потврђивању изјаве српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић према којој је закључак Предсједништва БиХ поводом "ескалације напада органа ентитета Република Српска на основне одредбе Дејтонског мировног споразума и угрожавања уставноправног поретка БиХ", усвојен без консензуса на осмој редовној сједници Предсједништва БиХ 10. октобра, веома штетан по виталне интересе Српске.

Ријеч је о закључку Предсједништва БиХ у коме се наводи да је неопходно да се "с циљем досљедне имплементације начела правне сигурности и владавине права, смјеста прекине са ултиматумима, сепаратистичким политикама и нападима на БиХ и њене институције".

Цвијановић: Стати у крај унитаристичким намјерама

Додик: Одбаците неуставан и политички покварен напад на Српску

Вишковић: Послати поруку да је НСРС изнад Предсједништва БиХ

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас на посебној сједници Народне скупштине Српске да посланици треба да одбију посљедњи закључак Предсједништва БиХ на који је ставила вето српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић, те да пошаљу јасну поруку да је Народна скупштина изнад одлука Предсједништва.

Вишковић је рекао да је све што се тим закључком покушало ставити на терет институцијама Српске - уствари обрнуто.

"Не знам да ли се овдје игра глувих телефона, да ли чујемо једни друге или су сви и слијепи и глуви? Како је могуће да институције Српске, како пише у закључцима, ударају на Дејтонски мировни споразум и тиме наносе штету БиХ", рекао је Вишковић.

Он је рекао да је из изјава свих званичника Српске, без обзира из које партије дошли, видљива једна једина теза - поштовање Устава БиХ и Дејтона.

"И замислите сада се неко дрзне у Предсједништву БиХ да нама, од Народне скупштине преко Владе, кажу - ви сте неки сепаратисти, подривате суверенитет...", рекао је Вишковић.

Он је указао на то да сви знају да Уставни суд БиХ не поштује Устав БиХ.

"Тога нема нигдје него у БиХ. Зато се овдје треба скратити дискусија и да се на једини могући начин пошаље порука за убудуће двојици чланова Предсједништва БиХ /Жељку Комшићу и Денису Бећировићу/. Да ли је то толико незнање потписника овог закључка, у шта сумњам, или су они били само секретарице и дактилографи који су преписали нечију жељу - мени је ближе ово друго - да су у они у име некога пласирали ове неистине и покушали преко Предсједништва да то лансирају јавност", рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, немогуће је на овакав начин фунцкионисати, јер, колико год били невјероватни ови закључци - они могу да имају далекосежне скривене посљедице и зато посланици треба да их одбију и пошаљу јасну поруку - Народна скупштина је изнад одлука Предједништва БиХ, посланици имају ауторитет и самосталност и они су ти који се питају и могу да донесу одлуке.

"Господине Комшићу и господине Бећировићу, можете да сањате на сарајевским сећијама пусте снове, али Народна скупштина даје посљедњу одлуку. Вјерујем у Народну скупштину и сигуран сам у двотрећинску већину", поручио је Вишковић.

Васић: Подршка СДС-а

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Драгомир Васић сматра да је закључак који су два члана Предсједништва БиХ Денис Бећировић и Жељко Комшић донијели на сједници Предсједништва само један у низу потеза којима се вријеђа Српска, те додао да подршка СДС-а вету српског члана Предсједништва Жељке Цвијановић није спорна.

Васић је током скупштинске расправе о вету Цвијановићеве на посљедњи закључак Предсједништва, рекао да за СДС-а подршка није спорна, али и да треба водити рачуна о механизму улагања вета.

Према његовим ријечима, Кристијан Шмит је нелегалан високи представник, а Уставни суд БиХ и ОХР продужена рука политичког Сарајева која ради искључиво на штету Српске.

"Самим тим је и оптужница против предсједника Српске /Милорада Додика/ за непостојеће кривично дјело политичка и ја ту немам никаквих дилема", поручио је Васић.

Он сматра да Комшић и Бећировић смишљају деструктивне подвале за Републику Српску и нагласио да ће увијек гласати против њихових закључака.

Тодоровић: Добро кориштење вета

Посланик Социјалистичке партије Срђан Тодоровић истакао је да је добро кориштење вета јер се тиме показује да одлучује парламент Српске, а не Предсједништво БиХ.

"Покретање вета српског члана Предсједништва БиХ показује да тежиште одлучивања треба да буде у Народној скупштини", сматра Тодоровић.

Стевановић: БиХ предмет преламања интереса великих сила

Посланик ДЕМОС-а Споменка Стевановић сматра да је БиХ у стању сталне политичке нестабилности, те предмет преламања интереса великих сила.

Она је додала да БиХ треба одговорне политике које ће промовисати унутрашњни договор и компромис домаћих политичара, а не наметнута рјешења, као и да српски члан Предсједништва БиХ ради добар посао.

"У овом тренутку немамо високог представника, имамо треће лице, падобранца, не знам другачије како да га назовем јер није именован легитимно", навела је Стевановићева.

Она је рекла да су некима пуна уста суверенитета БиХ, а неће да се отвори разговор о страним судијама и нелегитимном високом представнику. 

Говедарица: СДС платио највећу цијену међународног интервенционизма

Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица изјавио је данас да су за СДС неприхваљиви закључци чланова Предсједништва БиХ Жељка Комшића и Дениса Бећировића.

Говедарица је током скупштинске расправе о вету српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић подсјетио да је СДС платио највећу цијену међународног интервенционизма.

"Ово је за нас неприхватљиво зато вас позивам да данас ову расправу водимо у правом правцу, да дискутујемо и кажемо шта мислимо", рекао је Говедарица.

Мазалица: Важно подржати вето

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица сматра да је важно подржати вето српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, због како је оцијенио, синхронизованих напада на Српску.

Мазалица је током скупштинске расправе о вету Цвијановићеве, рекао да је посебна сједница парламента јединства прилика да се покаже снага Републике.

"Република Српска као федерална јединица може да заустави одлуку тијела са нивоа државне заједнице, што није случај са федералним системом на примјер у Њемачкој и ова одлука данас показује да је Народна скупштина коначно мјесто одлучивања", оцијенио је Мазалица.

Он је подсјетио да је БиХ састављена од два ентитета који су носиоци суверенитета.

Према његовим ријечима, предсједник Републике Српске Милорад Додик је рекао да су закључци Предсједништва БиХ изузетно штетни и политички ставови који могу имати тешке импликације по Српску.

"Важно је да подржимо данас вето српског члана Предсједништва", поновио је Мазалица и појаснио да српски члан Предсједништва има право на вето уколико је прегласан, а којим се могу оборити штетни закључци.

Он је навео да се Република Српска бори за Дејтонски мировни споразум, те сматра да опозиција треба гласати за вето Цвијановићеве.

СПС ће подржати вето

СПС ће подржати вето српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, рекао је шеф Клуба посланика СПС-а у Народној скупштини Републике Српске Максим Скоко.

"Наши посланици ће данас подржати вето Цвијановићеве", рекао је Скоко новинарима у парламенту Српске.

Жунић: Одбацити закључке који су против Српске

Шеф посланичког клуба СНСД-а у парламенту Републике Српске Игор Жунић сматра да сви српски посланици морају одбацити закључке Предсједништва БиХ који су против интереса Републике Српске.

"Парламент Српске је посљедњи бедем одбране Републике Српске. Тешка су времена сада, а биће и тежа. Зато морамо бити спремни да доносимо важне одлуке које ће са собом носити и посљедице", истакао је Жунић током скупштинске расправе о вету српског члана Предсједништва БиХ на посљедњи закључак Предсједништва БиХ.

Он је рекао да су закључци Предсједништва БиХ тешки, бахати и безобразни, истичући да су они само један од алата које користе поједине стране амбасаде и међународни фактори које су планирали централизацију БиХ и развлашћење Републике Српске.

"Инсистирање на закону о имовини БиХ почетак је тог процеса, а онда слиједи наставак читаве приче довођењем Кристијана Шмита, подршком протектора амбасадора који су неуставно себи дали за право да поруше све демократске институције одлучивања као што је Народна скупштина Републике Српске, која је изабрана вољом грађана Српске", истакао је Жунић.

Он је рекао да БиХ једино може да опстане на компромису три народа и два ентитета.

Самостални посланик Жељко Дубравац сматра да су закључци Дениса Бећировића и Жељка Комшића неприхватљиви и да не доносе добробит Републици Српској.

"Парламент Српске не треба се користити на начин да га моћни међународни фактори узурпирају", каже Дубравац.

Он је рекао да је Дејтонски мировни споразум зауставио рат и донио неке друге односе, због чега сматра да би се Предсједништво БиХ требало вратити реалним стварима у животу, а мале заједнице задржати добру комуникацију са свима.

Љубојевић: Користити све механизме за заштиту Српске

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ања Љубојевић сматра да не треба бјежати од кориштења механизма вета или било којег вида заштите Српске, као и да народни посланици данас требају показати јединство.

Љубојевићева је током скупштинске расправе о вету српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић рекла да вето или било који други вид заштите Српске и свих конститутивних народа није потрошна роба и нема рок трајања.

"Онога момента када нам укину то право или било којем конститутивном народу или ентитету, односно нашој Републици Српској, тог дана престаје постојати БиХ, тог дана опстанак наш је овдје угрожен", оцијенила је Љубојевићева на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Према њеним ријечима, Републици Српској се не могу одузети загарантована права и имовина, те да се преко тога не смије прећи.

"Имовина је наша и припада Српској. Не смијемо дозволити силне нападе, афере и ударе на предсједника Српске Милорада Додика", поручила је Љубојевићева.

Она сматра да се Српска не смије плашити страних интервенција, те да се данас на посебној сједници треба показати јединство.

"Сваки наредни вето српског члана Предсједништва, без обзира о чему се год радило, треба подржати и то је порука", нагласила је Љубојевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана