Неправоснажна судска одлука: Назив матерњег језика који дјеца уче у школи промијењен у "босански"

Срна
Неправоснажна судска одлука: Назив матерњег језика који дјеца уче у школи промијењен у "босански"

БИЈЕЉИНА - Директор Основне школе "Меша Селимовић" у бијељинском насељу Јања Давор Радојевић потврдио је Срни да је неправоснажном судском одлуком назив матерњег језика који дјеца изучавају промијењен у "босански", умјесто језик бошњачког народа, како је сада пракса.

"Обавијештен сам о одлуци суда и чекам инструкције Министарства просвјете и културе Републике Српске по којима ћу поступити", рекао је Радојевић.

Према његовим ријечима, тужбу за промјену назива језика су у марту прошле године поднијели родитељи 350 ђака бошњачке националности у школи која има 800 ученика, а који наставни предмет изучавају према програму Тузланског кантона.

Радојевић је додао да се настава у школи у Јањи одвијала без проблема са ђацима или родитељима.

Адвокат који је заступао групу родитеља из Јање објавио је на свом "Фејсбук" профилу да је Основни суд у Бијељини донио пресуду да се у свим документима ученицима мора уписивати "босански језик" као матерњи, а не језик бошњачког народа.

Према Уставу Републике Српске, службени језици Републике Српске су језик српског народа, језик бошњачког народа и језик хрватског народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана