Непозната имена нових генерала

Маријана Миљић Бјеловук
Непозната имена нових генерала

САРАЈЕВО - Оружане снаге (ОС) БиХ требало би, по свему судећи, ускоро да добију 13 нових генерала, јер након што је подржана структура генералског кора, слиједи предлагање имена и презимена нових команданата.

Наиме, генералима Оружаних снага БиХ мандат је истекао прије више од 17 мјесеци, а министар одбране БиХ Зукан Хелез је у априлу прослиједио усаглашени план структуре генералског кора у одбрамбеном систему БиХ на адресу Предсједништва БиХ. Са тим планом били су одмах сагласни српски и хрватски члан Предсједништва Жељка Цвијановић и Жељко Комшић.

Против тог документа негодовао је мјесецима бошњачки члан Предсједништва Денис Бећировић, да би на крају и он промијенио свој став, јер је план генералског кора који је стигао из Министарства одбране једногласно подржан на посљедњој сједници Предсједништва.

Замјеник министра одбране БиХ Александар Гогановић рекао је да је Министарство одбране упутило усаглашени план структуре генералског кора према Предсједништву БиХ.

- План структуре генералског кора једногласно је усвојен у Предсједништву. Идући корак је да се министар одбране и два његова замјеника договоре о конкретним именима 13 генерала. Тај приједлог биће упућен ка Предсједништву БиХ које треба да да сагласност на нову генералску структуру са конкретним именима - рекао је “Гласу Српске” Гогановић.

Нагласио је да ће, прије него што се састане са Хелезом и другим његовим замјеником Славеном Галићем како би формирали списак са именима нових генерала, одржати састанке са највишим руководством Републике Српске.

- Одржаћу консултације са Цвијановићевом и предсједником Републике Милорадом Додиком како бисмо имали усаглашен став која ћу четири генерала из реда Срба предложити. Вјерујем да ће до тих састанака доћи до краја мјесеца - казао је Гогановић.

Према плану структуре генералског кора на који је Предсједништво БиХ дало зелено свјетло, позиција начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ, а на којој је тренутно Бошњак, припашће Србима.

- Та позиција нам је битна. Због тога треба што прије да усвојимо нова имена генерала - закључио је Гогановић.

Према плану структуре генералског кора који је усаглашен у Министарству одбране, а на који је зелено свјетло дало Предсједништво, позиција начелника Заједничког штаба ОС припашће Србима, док ће на позиције замјеника начелника Штаба за операције и Штаба за ресурсе доћи Бошњак, односно Хрват. Позиција команданта Оперативне команде ОС БиХ припашће Хрватима, док ће замјеник команданта за операције бити Србин, а замјеника команданта за ресурсе Бошњак. Командант Команде за подршку ОС БиХ биће из реда бошњачког народа, док ће замјеници команданта за ресурсе и операције бити из реда српског, односно хрватског народа. Командант Четврте пјешадијске бригаде биће Хрват, Пете пјешадијске бригаде Бошњак и Шесте пјешадијске Србин. Генерални инспектор Министарства одбране је позиција на којој остаје Бошњак.

Војни повјереник

И парламентарном војном повјеренику Бошку Шиљеговићу мандат је истекао у марту ове године, а након тога Заједничка комисија за одбрану и безбједност Парламента БиХ покренула је процедуру избора његовог насљедника. На њихову адресу стигла су четири имена и то Зоран Жужа, који је кандидат СНСД-а, док је Никола Ловриновић приједлог ХДЗ-а БиХ, а друга два кандидата су Мехмед Брадарић из СДП-а, те Хазим Ранчић из СДА.

Ниједан од тих кандидата нема тренутно довољан број гласова да би био изабран за функцију парламентарног војног повјереника, због чега је и више него извјесно да ће одлуку коме ће припасти то мјесто донијети лидери СНСД-а и ХДЗ-а БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана