"Обавјештајно не значи и да треба обавјештавати широке народне масе": Неодговорне изјаве Зукана Хелеза

Танјуг
"Обавјештајно не значи и да треба обавјештавати широке народне масе": Неодговорне изјаве Зукана Хелеза

САРАЈЕВО- У БиХ не постоје ни технолошко знање ни капацитети за израду високотехнолошких рjешења као што су дронови, а поготово системи навигације за 'loitering munition' односно тзв. дронове самоубице који захтијевају екстремно прецизна навигациона средства, изјавио је за Кликс добро обавијештен извор упућен у дешавања у наменској индустрији.

Неименовани саговорник портала истиче да је стога нереално вjеровати да у временима широких глобаних сукоба попут рата у Украјини и рата у Гази, иједна држава легалним путем извози таква технолошка рjешења и даје на коришћење компанијама у БиХ.

Ова изјава долази само седам дана од када је министар одбране у Савjету министара БиХ Зукан Хелез најавио да ће "Босна и Херцеговина за 15 дана почети производњу дронова самоубица".

Портал констатује да је ријеч о прилично неутемељној и популистичкој изјави на тако озбиљне теме, што, како кажу, и није нешто претјерано ново за Зукана Хелеза који и раније излазио у јавност са, како је говорио, обавјештајним подацима.

"У шали се зна рећи да актуелном министру одбране можда треба појаснити да "обавјештајно" нужно не значи и да о таквим информацијама треба обавјештавати широке народне масе", пише Кликс и додаје да је посљедња његова изјава о производњи дронова у року од само 15 дана за БиХ "заиста неодговорна ако се знају чињенице, а нарочито ако их изговара један министар одбране земље која стреми ка чланству у ЕУ и НАТО".

Осим тога, указују, кориштење такве технологије подлијеже потписивању уговора између државе и произвођача технологије којом држава гарантује да ће она бити крајњи корисник такве технологије.

"Уколико би министрова изјава и била истинита, у такав процес би морао бити укључен низ институција из оба ентитета па је немогуће приступити развоју поменуте технологије у тајности", указао је неименовани извор.

Вријеме ће, каже, показати да ли је ова Хелезова изјава била стратегија одвраћања или једноставно јефтини популизам.

"Треба истаћи да је раније министрово спомињање стручњака из БиХ  који раде у иностранству у намјенској индустрији неодговорно јер су они под строгим уговорима о повјерљивости са компанијама у којим раде. Једини пројекат који је у БиХ назван дроном, иако то суштински није, развијен је у Центру напредних технологија који је финансиран из буџета Кантона Сарајево, а израђен у просторијама Аероклуба Високо. И такав производ је направљен од готових компоненти из иностранства, дакле није плод комплетне производње у БиХ", наводи неименовани саговорник Кликса.

Стручњаци у сектору намјенске индустрије су веома скептични када је у питању ова Хелезова изјава и нико нити вјерује у њу нити има икакве информације да се производња те врсте дронова уопште планира ускоро у БиХ.

Наводе да су у покушају да добију нову изјаву, односно објашњење Хелезове тврдње о производњи дронова самоубица, остали без одговора јер, како кажу,  министар одбране више није желио да коментарише ову тему на за овај портал, ни за друге медије у БиХ.

Он је, пише Кликс, тако јавност оставио у незнању о којој врсти дронова самоубица се тачно ради, на који начин ће се производити и ко ће их производити те да ли постоји дозвола за производњу тих дронова за страно тржиште.

Подсјећају и да Хелен такође није рекао по којем уговору односно за кога ће се ти дронови производити, као и када је Министарство спољне трговине и економских односа дало дозволу за тако нешто.

"До тада, ова изјава Зукана Хелеза може се посматрати само као, у најмању руку, неутемељена", наводи портал.

Подсјећају и да је војно-политички аналитичар Ђуро Козар недавно за Независне новине изјавио је да у намјенској индустрији у Федерацији БиХ постоји осам фирми, а колико му је познато, ниједна од њих није оспособљена за производњу беспосадне летјетилице која би била наоружана и имала велике ефекте у борбеним дејствима.

Ни Алмин Малишевић, секретар Групације намјенске индустрије Привредне коморе Федерације БиХ, нема информацију да ће производња оваквих дронова почети ускоро у Федерацији.

           

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана