Ненад Стевандић за “Глас”: Српској нико са стране неће наређивати

Ведрана Кулага Симић
Ненад Стевандић за “Глас”: Српској нико са стране неће наређивати

БАЊАЛУКА - Република Српска није објекат којем неко други одређује шта ће да ради у БиХ, него субјекат који има своје надлежности и власт. Уз то је веома важно да има и контролне механизме и да се стално бори да понуди рјешења, али има велики проблем са онима који их не нуде већ намећу и тако доводе до криза.

Поручио је то за “Глас” предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић након што Вијеће народа није разматрало вето Бошњака на измјене Закона о објављивању закона и других прописа Српске којима је прописано да акта високог представника и ОХР-а неће бити објављивана у републичком “Службеном гласнику”.

Кристијан Шмит, којег Српска не прихвата за високог представника јер није именован у складу са правилима Савјета безбједности УН, а тиме ни одлуке које доноси, објелоданио је да је поништио тај републички закон, али и онај други о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Српске, док Парламент БиХ не донесе закон о тој правосудној институцији, тврдећи да је њима ударено на Дејтон и Устав БиХ.

Бошњачки делегати су, с друге стране, како су и најавили дан раније, јуче на сједници Вијећа народа повукли стављени вето на закон о необјављивању одлука у службеном гласилу, а позивајући се на Шмитове потезе који говоре и о казни затвора у случају непоштивања његових одлука.

Такав епилог довео је до тога, тврде републички званичници, да нема законских препрека да закон буде послат путем Народне скупштине на адресу предсједника Републике на потпис, те потом на објаву у “Службени гласник”.

Стевандић сматра да би то могло да буде прослијеђено у Палату Републике већ данас или сутра.

- Брзо ћемо акт упутити предсједнику Републике - поручио је Стевандић.

Говорећи о актуелном моменту у БиХ, тврди да је Српска у праву и да против ње нема правног аргумента.

- Убијеђен сам да ћемо однијети политичку побједу и да смо доказали да смо ти који нудимо рјешења и како је нормално да немамо судије странце, већ своје. Зашто Бошњаци више воле стране судије, него бошњачке који треба да их замијене? Ту нема логике - рекао је Стевандић.

Пита се и зашто неко жели да БиХ буде нестабилна и да се народи, односно владе не договарају, а једни другима проблематизују имовину.

- Република Српска је доказала да је за и очување међунационалних односа, међуентитетских и укупних у БиХ. С друге стране, имамо играње на ниске страсти и распиривање великобошњачких амбиција како би судије странци, ОХР или неке амбасаде могле помоћи да надјачају Србе. У Српској и БиХ нико никога не треба да надјача - категоричан је први човјек Народне скупштине.

Имајући у виду да је, ипак, ситуација другачија и да у БиХ постоје и они који ће испоштовати посљедње одлуке Кристијана Шмита, међу којима су и казне уколико републички представници, супротно њему, потпишу спорне законе, Стевандић сматра да би то требало пасти “и у Стразбуру и у логици и свуда”.

- Ако особа која нема легитимитет Савјета безбједности доноси акта, ни та акта немају легитимитет. Република Српска је то правно ријешила на начин да је измијенила закон о објављивању аката и прописа. ФБиХ то није ријешила јер се нада да ће им неко помоћи да овладају Републиком Српском. Када буде постојала свијест да нико не треба тако да се понаша већ да се договарамо, онда ће БиХ моћи да опстане - закључио је Стевандић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана