Ненад Стевандић за “Глас Српске”: У парламенту неће бити мјеста за ријалити

 Ведрана Кулага Симић
Ненад Стевандић за “Глас Српске”: У парламенту неће бити мјеста за ријалити

У републичком парламенту нема мјеста за правила која владају у ријалити програмима, већ само за она која су утврђена скупштинским актима. Ова институција мора да буде храм демократије, гдје ћемо аргументима бранити ставове, а никако увредама.

Каже то за “Глас Српске” Ненад Стевандић, који је изабран за предсједника Народне скупштине Републике Српске на конститутивној сједници у уторак.

За многе прогнозе је, како каже, још рано јер су тек почели.

- Пред нама су двије важне одлуке - избор делегата у Дом народа Парламента БиХ и у Вијеће народа Народне скупштине, а имајући у виду да је Република Српска, односно Народна скупштина усвојила републички буџет за наредну годину и програм економских реформи, пред нама је избор новог састава Влада Српске. То су обавезе које морамо завршити до краја ове године, а послије тога радићемо у планираним оквирима и у складу са захтјевима који дођу до нас - истакао је Стевандић.

ГЛАС: Шта очекујете од овог, 11. по реду скупштинског сазива?

СТЕВАНДИЋ: Трудићу се да рад буде што мирнији и да се више бавимо оним што је скупштински задатак, а мање свађама, односно рекламама. Модерно је доба. И у другим парламентима, чак у најразвијенијим земљама, дешавале су се, и дешавају бурне ствари. Што се мене тиче, потрудићу се да нам рад буде што ефективнији те, уколико је то могуће, наша политичка неслагања остану у оквирима пристојне вербалне комуникације.

ГЛАС: То би могло бити тешко, ако узмемо у обзир ток конститутивне сједнице и почетак рада новог сазива.

СТЕВАНДИЋ: Слажем се, али не вјерујем да ико ужива у ружним ријечима и препуцавањима, а још мање инцидентним ситуацијама. Моје је да покушам да имамо пристојне расправе, али не могу да гатам како ће то бити.

ГЛАС: Ваш претходник Недељко Чубриловић са позиције предсједника парламента је упозоравао да многи посланици причају о стварима које нису повезане са тачком дневног реда о којој се расправља.

СТЕВАНДИЋ: Свјесни смо да је ово доба у којем живимо донијело ријалити правила која можда могу да се примјењују више на другим мјестима него у парламенту. Народна скупштина треба да буде храм демократије и да се сви такмичимо аргументима, а не упућивањем увреда. Рано је, ипак, да било шта кажем, осим да намјеравам да будем коректан и сарађујем са свим клубовима и посланицима. Ништа друго не могу да обећам.

Турбуленције

ГЛАС: И овај сазив би, према очекивањима бројних званичника Српске, могао да се суочи са бројним изазовима, од политичких до оних који се тичу живота обичних грађана. Шта Ви кажете?

СТЕВАНДИЋ: Први сазив Народне скупштине РС је имао тешку, па и најтежу, улогу у најтурбулентније вријеме, тако да увијек треба да се сјетимо да су и други издржали те да и ми можемо. Ту нам је дужност. Пред нама је сигурно турбулентно вријеме које је почело због сукоба у Украјини, а наставља се са кризом са храном и енергијом те великом рецесијом у цијелом свијету, која ни нас неће заобићи и коју ће грађани осјетити. Парламент треба да буде ту корективни фактор и подршке добрим рјешењима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана