Ненад Стевандић за “Глас Српске”: Никад се нећемо одрећи имовине

Ведрана Кулага Симић
Ненад Стевандић за “Глас Српске”: Никад се нећемо одрећи имовине

Изазови пред Републиком Српском су скоро као у њеном настанку. Свијет се поново љуља и ми поново немамо наклоност доброг дијела великих и моћних земаља. Зато и јесмо на испиту и тај испит се не полаже ријалитијем и међусобним вријеђањем, подилажењем федералним и међународним факторима, већ слогом и међусобним уважавањем, који су нам сада најпотребнији.

Поручио је то за “Глас Српске” предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Нови сазив републичког парламента одржао је, након конституисања, већ неколико сједница. Одговарајући на питање о досадашњим утисцима први човјек Скупштине признаје да је актуелни састав поприлично шаролик те да још нема потпуни утисак.

- Има ту и добро познатих лица из више мандата које добро познајем, али и људи о којима још не могу да дам никакав суд или их тек упознајем, као и познатих лица којима је Народна скупштина Републике Српске мјесто гдје праве видео-клипове и промовишу ту врсту политике - истакао је Стевандић.

ГЛАС: У првим говорима након именовања за предсједника парламента сте рекли да нећете дозволити да се Народна скупштина Републике Српске претвори у ријалити. Вјерујете ли да ће у томе успјети?

СТЕВАНДИЋ: У свим ситуацијама када је неопходно да посланик извуче свој закључак, користећи дигресије, сам веома толерантан, али када то пређе у вријеђање или очигледно изношење неистина, једноставно сам приморан да подвучем црвену линију која Скупштину дијели од ријалитија. О томе ће свој суд дати грађани, а мој суд је донекле личан јер то сматрам апсолутно оправданим.

ГЛАС: Имовина је поново тема у БиХ. Ко је у праву - Српска која тврди да све ради у складу са Уставом или ФБиХ која призива Кристијана Шмита да дјелује? Да ли Српска само тражи што јој припада или тражи више од тога?

СТЕВАНДИЋ: Имовина Републике Српске је укњижена преко 98 одсто и то није усмјерено против БиХ. Слично важи и за имовину у Федерацији. Имовина је основ за развој, али и суверенитет, било народа Републике или града. Ми не оспоравамо ништа од имовине у Федерације и срећни смо ако се на њој гради и настају нова радна мјеста да народ опстане у својој земљи. Једнако тражимо то и за Републику Српску и никад се нећемо одрећи власништва над својом земљом. Уосталом ентитетска граница не регулише територију тек тако, већ регулише власништвом. Уздање у ОХР или Уставни суд који би то мијењали је губљење времена и продуковање сукоба. Република Српска и Федерација о томе морају постићи договор, јер сукобе ниједна не жели, а недостатак развоја значи одлив становништва.

ГЛАС: Хоће ли Република Српска реализовати раније закључке Народне Скупштине који се односе на враћање надлежности када је ријеч о војсци, индиректним порезима..?

СТЕВАНДИЋ: Република Српска ће процијенити када ће одгодити или реализовати своје закључке и увијек ће дати шансу договору и миру прије него што повуче коначан потез. Данас је посебно тежак геополитички тренутак те се и према њему одређујемо прије него што донесемо одлуке.

ГЛАС: Евидентно ће бити притисака, прије свега политичких на Републику Српску, што и није нешто што већ нисмо гледали. Како им се одупријети, првенствено због сукоба на истоку, али и политичких размимоилажење на нашем унутрашњем плану?

СТЕВАНДИЋ: Неутралност је добра позиција за избјегавање притисака или барем њихово смањивање, а политички тренутак јесте компликован. Ми једноставно објашњавамо да то што смо добри са Русијом суштински нема везе са руско-украјинским сукобом, већ је ријеч о историјским везама и захвалности за подршку за очување позиције Републике Српске, а и то што смо у коректним односима и не чинимо ништа против САД или земаља Европске уније, чак и у условима када нису коректни према нама, нема везе са њиховим размимоилажењима са Русијом већ са нашом тежњом да останемо неутрални и коректни. То многи унутар Републике Српске не разумију, некима недостаје знања, некима искуства, а некима, Бога ми, и српства. Надам се да ће нас народ одлично разумјети.

ГЛАС: БиХ је добила кандидатски статус. Задаци су познати за даљи напредак на путу ка ЕУ. Да ли је то прилика да Српска јача или пријетња за њене надлежности?

СТЕВАНДИЋ: БиХ јесте добила кандидатски статус за чланство ЕУ и ми то треба да искористимо. Такође да смањимо мијешање странаца у уставну структуру или њихово арбитрирање, посебно у вези са канцеларијом високог представника и страним судијама. Према Уставу Европске уније нове земље се примају са својим специфичностима, тако ни у Уставу ЕУ нема упоришта за мијењање надлежности у БиХ и Републици Српској и да не заборавимо - једине нове границе од Другог свјетског рата, које су међународно верификоване и резултат су међународног уговора су границе Републике Српске. Стручњаци за уставно право знају да међународни уговори имају премоћ над домаћим законодавством.

Бољи односи

ГЛАС: Очекујете ли боље односе и више поштовања међу партнерима на нивоу БиХ у овом мандату?

СТЕВАНДИЋ: Увијек очекујем боље односе и више поштовања, како на нивоу БиХ тако и унутар Републике Српске, јер политичке борбе нису изнад интереса мира и развоја већ би требало да им служе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана