Ненад Стевандић “за Глас Српске”: Не пристајемо да будемо поданици

Ведрана Кулага Симић
Ненад Стевандић “за Глас Српске”: Не пристајемо да будемо поданици

Лијепа породична атмосфера, виђена током католичког Ускрса, Рамазана и пред православни Васкрс, требало би да буде пресликана у политички живот у БиХ. Да нам и у политици буде као у породици, да једни другима честитамо празнике, а не да их оспоравамо.

Изјавио је то за “Глас Српске” предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић истичући да се и овај пут показује да је Српска бољи и стабилнији дио БиХ.

То се, како је нагласио, не мијења у посљедњих неколико изборних циклуса.

- Све је ишло према очекивањима, као и притисци на које смо навикли. Када је ријеч о ситуацији на нивоу БиХ, ту и када се нешто договоримо и очекујемо да ће бити боље, на крају тако не буде. На то смо навикли. И овај пут, недуго након формирања Савјета министара БиХ послије општих избора, почеле су калкулације унутар бошњачког корпуса и обрачуни. Онај у фотељи високог представника и дио амбасадора су као слон у порцуланској радњи тако да је то та, у суштини, слика БиХ. Нама не дозвољавају да прикажемо да је слика Републике Српске много боља, смиренија и стабилнија. Упорно нас оптужују за кризу у БиХ, за коју ми нисмо заслужни, али јесу високи представници и стране судије и подијељено политичко тијело у ФБиХ - истакао је Стевандић.

ГЛАС: Поменули сте притиске са стране. Влада Републике Српске је недавно усвојила Информацију о прекиду сарадње са америчким и британским дипломатама због њиховог антидејтонског дјеловања у БиХ. Сматрате ли то исправном одлуком, да ли би могла коштати Српску и грађане?

СТЕВАНДИЋ: Не мислим да ће се ишта промијенити у односу према грађанима. Република Српска није прекинула односе са САД и Великом Британијом, него са канцеларијама у којима сједе људи који се не понашају ни дипломатски, нити коректно, већ настоје да одређују политичке процесе умјесто да одређују дипломатске протоколе. Надам се бољим временима, а имали смо потребу да покажемо карактер, да нисмо неко према коме могу да се односе као према поданицима. Ми смо домаћини у својој земљи и увијек се према гостима понашамо коректно, међутим, када они преврше мјеру, ми смо дужни да им то кажемо.

ГЛАС: Да ли ће ову информацију разматрати Народна скупштина?

СТЕВАНДИЋ: Тренутно није у плану. Уколико буде коалиционог договора и захтјева Владе за тим, биће на дневном реду Скупштине.

ГЛАС: Доста прашине у јавности дижу саопштења Амбасаде САД у БиХ која су све чешћа, а чини се и оштрија. Како гледате на све то, односно шта је у позадини?

СТЕВАНДИЋ: Не могу никако разумјети да било ко, из било које амбасаде, дискриминише пола грађана једне земље и руши све мостове комуникације са званичницима те половине, у овом случају Републике Српске. То није, ни у којем случају, успјешна дипломатска пракса нити ће то бити икоме уписано као успјешна и добра дипломатска каријера. Потпуно сам сигуран да ће то бити примијећено и у тим круговима.

ГЛАС: Очигледно је да, како и сами кажете, ситуација на нивоу БиХ не иде очекиваним током. Бошњачки политичари користе сваку прилику у БиХ и иностранству да истичу како је НАТО главни спољнополитички циљ земље и да се креће ка томе. Колико ће бити тешко сачувати неутралност, посебно у доба промјена на глобалном плану?

СТЕВАНДИЋ: Формално је лако. Ту су одлуке Народне скупштине Републике Српске, одлуке члана Предсједништва и десет посланика у Парламенту БиХ из Републике Српске. Овдје је спорно то што друга стране, и поред наших тих политичких одлука и воље народа, то не поштује. Неутралност носи далеко веће бенефите него приступање било којем савезу и она ће нам омогућити да живимо боље, имамо јефтиније енергенте и да политички не зависимо од одлука других.

ГЛАС: Једном приликом сте рекли да Република Српска у процесу приступања Европској унији мора да покаже субјективитет и ауторитет домаћих власти, не подаништво и страх. Вјерујете ли да ће тако и бити?

СТЕВАНДИЋ: Хоће. Република Српска озбиљно показује свој карактер. Она је и те­ како видљива. Прича се о њој у Уједињеним нацијама и ЕУ, Русији и Кини и постаје препознатљивија. Српска је спремна да сарађује са свима који су објективни и који поштују прописе и вољу народа, али није спремна да слуша наређења и да своје становнике претвара у поданике оних које су изабрали неки други.

ГЛАС: Досадашњи рад републичког парламента обиљежио је приједлог измјена Кривичног законика Српске, односно криминализација увреде и клевете. Шта очекујете у јавној расправи, шта је потребно мијењати?

СТЕВАНДИЋ: Очекујем да почнемо да се бавимо стручним аспектима овог закона, а не политичким квалификацијама. Видјећемо све, пред нама је.

Руководство

ГЛАС: Руководство Скупштине још није комплетирано. Очекујете ли да ће бити изабран потпредсједник из реда опозиције ако поново кадар СДС-а Милан Петровић буде кандидат?

СТЕВАНДИЋ: То је питање гласања посланика. То нико не може да нареди, па ни предсједник Скупштине. Чим добијем захтјев да ставим ту тачку на дневни ред, биће стављена.

ГЛАС: Прошли пут сте били један од ријетких посланика из владајућег блока који су гласали за Петровића.

СТЕВАНДИЋ: Колегама из СДС-а сам хтио да покажем како се господски гласа. Када сам ја биран за предсједника Скупштине, они су на том засједању износили невјероватне лажи и увреде, тако да сам хтио да им покажем како може и другачије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана