Ненад Стевандић за "Глас": Бањалука више не смије бити центар блокада

Маријана Миљић Бјеловук
Ненад Стевандић за "Глас": Бањалука више не смије бити центар блокада

БАЊАЛУКА - Уједињена Српска тражи сараднике да одблокирамо град Бањалуку. Они који желе на том пољу са нама да сарађују имају широм отворена врата. Највећи град у Српској не смије никако да буде центар блокада којима је био изложен, поручио је у интервјуу “Гласу Српске” лидер УС-а Ненад Стевандић, који је и предсједник Народне скупштине РС.

Навео је да за блокаде у Скупштини града Бањалуке највећу одговорност сноси предсједник парламента Љубо Нинковић (СНСД) који се, како је навео, на тој позицији очигледно није снашао.

Стевандић се осврнуо и на односе у коалицији, али и приче о нарушеним односима са лидером СНСД-а Милорадом Додиком, те ситуацији у Српској која је изложена снажним притисцима и санкцијама од стране САД.

- Унутар куће, Републике Српске, коју заједно чувамо и уређујемо, немамо ниједну несугласицу. А испред куће можда бих, како би то урадио Додик, ограду мало више офарбао у црвено, ја бих додао плаву, на крају треба да има и бијела, па ће бити црвено-плаво-бијела. То, наравно, не разумију сјецикесе и људи који желе да се представе битним - казао је Стевандић.

ГЛАС: Изборна кампања је почела. Много полемике води се око тога којег кандидата за градоначелника у Бањалуци ће подржати УС. На чију страну ће стати странка на чијем сте челу?

СТЕВАНДИЋ: УС ће у Бањалуци подржати себе јер сматрамо да је на нама обавеза да одблокирамо Бањалуку, која је закована. Имали смо борбу ко ће коме више шта покварити, ко ће привући пензионере, ко ће блокирати кружне токове и  изградњу моста у Доцу. УС је увијек за развој Бањалуке и ту треба да буде такмичење за нове ствари. Нажалост, све се окренуло на блокаде. Имали смо и лична неугодна партијска искуства. Који кандидат ће добити подршку за градоначелника, пита се Градски одбор УС-а.

ГЛАС: Да ли то значи да ниједан кандидат неће добити подршку?

СТЕВАНДИЋ: Питање је ко ће подржати наш концепт, а не кога ћемо ми. Они који желе са нама да сарађују имају отворена врата. Бањалука је само један од градова. УС је у највише општина и градова подржао СНСД и добиће велики број градоначелника искључиво јер имају подршку УС-а у неким срединама. СНСД није подржао нити једног кандидата за начелника из УС-а.  Нисмо љути. Схватамо и прихватамо интересе странака. Поред тога, јаки смо и способни да наше кандидате изгурамо за начелнике без обзира на то ко их је подржао или не. Некоректно је што СНСД покушава да врбује ниже функционере или чланове. Увијек смо били коректни. Одбранили смо се, имамо савршену организацију. Поједини који су потпуно дереализовани у смислу националне политике по неком међународном пројекту већ дуже вријеме покушавају завадити мене и Додика. Као два искусна политичара то читамо и избјегавамо, чувајући  стабилност институција. Никада на тој релацији није била угрожена ниједна ствар у Српској, што је и кључно.

ГЛАС: Зашто је дошло до несугласица између СНСД-а и УС-а у Бањалуци?

СТЕВАНДИЋ: То је медијски набуџена тема. Нико из УС-а није жалио за неким нижим функционером којег је врбовао СНСД, нити ће то поправити резултат самом СНСД-у. Наше релације зависе и везане су са односом предсједника странака који не дозвољавају да их неодговорни и несавјесни људи увуку у било који сукоб који се покушава изазвати.

ГЛАС: У јавности се прича да је стварни кандидат СНСД-а за градоначелника Бањалуке Драшко Станивуковић, а не представљени Никола Шобот. Како гледате на то?

СТЕВАНДИЋ: Велика битка се води између њих. То је неспорно. Ту ће вјероватно превагнути то да постоји свијест грађана на које не могу да утичу партије. Само 20 одсто људи је учлањено или су симпатизери партија, а 80 одсто није у политичким партијама и њихова свијест о томе шта је боље одлучује. Често сви који имамо ту партију иза себе предозирамо мишљење да ми одлучујемо. Најважнија ствар је грађанска свијест, која је сачувана и која у Бањалуци постоји. Она ће бити кључна. Показује се и да је контрапродуктивно уцјењивање, присиљавање, мобинговање људи. То ствара контраефекат.

ГЛАС: Какво је стање у коалицији на републичком нивоу?

СТЕВАНДИЋ: Нема ниједне коалиције на свијету која нема повремених проблема, али онај дио везан за стабилност Српске никад се није рефлектовао на односе у коалицији. У коалицији неке ствари могу да се сачекају, а доношење одлука које се односе на стабилност у парламентима и влади не може да чека. Коалиција је сачувала политичку стабилност. Уосталом, та коалиција је изабрала српског члана Предсједништва БиХ,  предсједника Српске, НСРС и премијера. Све те институције су биле на истом фронту са истим програмом. Сви смо добили санкције, нисмо попустили.  Српска је успјела да сачува своју имовину, уставни статус и послије тога имамо огроман напад. Тај напад иде из неколико праваца. Први је покушај Суда БиХ да Додику одузме сертификат предсједника или да се чак у неким лудачким пројекцијама покуша притворити. Од тога су вјероватно накратко одустали да не би подигли Додику рејтинг, па ће се суђење наставити послије избора. Тада ће се и најтеже ствари дешавати за Српску. Зато УС апелује да се не праве глупи потези и не ствара зла крв у коалицији. Ако сам ја предано бранио Српску, чувао леђа Додику и зато добио санкције и пријетње и док сам се борио, не треба нико да улази у моју кућу и врбује моје укућане за било шта друго. То је непримјерено. УС и ја кажемо јавно, то не говоримо хињски и иза леђа. Све ствари које су у реду чувамо, а оне које нису, кажемо их јавно. То је важно за период након избора. Ако успију да нас посвађају и да нађу те неодговорне људе који ће кварити односе, послије избора ћемо имати тежу ситуацију. Други правац напада је уништавање фискалне стабилности Републике, које се спроводи безобзирно да се ликвидирају фирме које се везују овој пут за СНСД, други пут ће за неког другог. Банкарски сектор преко СЊИФТ-а контролишу САД, а БиХ, за разлику од Србије, Хрватске и Црне Горе, нема унутрашњи платни промет, него је он у суштини СЊИФТ који контролишу Американци. Потпуно је јасно да САД имају страшне полуге. Надам се да ће у будућности дођи до неког договора, јер нема смисла да политичка условљавања или лично таргетирање које је усмјерено према Додику буде примјењивано тако што ће уништавати социјални, медицински или неки други статус грађана. И посљедњи сегмент је завађање и изазивање сукоба у коалицији. Имали смо јефтине трикове које су у Скупштини показивали људи који немају никав кредибилитет, али имамо и веома софистициране нападе који иду преко политичких структура унутар странака које су у коалицији, а које неспорно имају озбиљне међународне управе.

ГЛАС: Да ли постоји могућност да се коалиција на нивоу Српске распадне?

СТЕВАНДИЋ: Не. Нисмо ми ту само ради себе. Република мора да штити имовину, уставни статус и оно најважније - аутономност политичког одлучивања. Ако изгубимо ту  аутономност, изгубили смо све. Морамо да се изборимо, да правимо компромис. Нисмо ми способни да ратујемо с Америком, нити то ико жели, нити је то циљ Додика. Циљ је да се заштити имовина и аутономност одлучивања. Сами смо одлучили да смо војно и политички неутрални, да не уводимо санкције Русији, да не признајемо Косово. То је наша снага. Док то имамо, ми смо на некој сцени. Кад то немамо, ми смо потпуно избрисани јер би тада други доносили одлуке за нас. То је дио који разумију озбиљни људи. И о коалиционим односима, на сву срећу, за сада одлучују озбиљни људи, а не неки локални, оптерећени ликови, који тргују са сто метара асфалта и који изнад националних стављају приватне интересе. То је дио аспекта у Српској који УС разумије. Способни смо да имамо идеологију и политику, али и да истрпимо. На сваким изборима повећамо резултат и утицај и тако ће бити и овај пут.  

ГЛАС: У каквим сте односима са Додиком? У јавности се писало да је Наталија Тривић, бивши кадар УС-а, направила раздор између вас и да је постала Додикова савјетница у Кабинету предсједника. Такође се спомиње да циља функцију директора Агенције за аграрно плаћање.

СТЕВАНДИЋ: Нема шансе да било шта циља од онога што по коалиционом споразуму припада УС-у. То је ријеч о неком очајничком покушају да се то представи битним. Није то таквог нивоа, интензитета, вриједности и не може да изазове сукобе мене и Додика. Постоје пројекти који су рађени с циљем да се нас двојица завадимо.  Видјели сте да смо заједно говорили на отварању болнице у Добоју, дома здравља у Станарима који је изргађен захваљујући мојој молби предсједнику Србије Александру Вучићу. На свим догађајима смо један поред другога. Пустимо неке који покушавају да нас заваде како бисмо видјели ко су и шта, ко иза њих стоји. Таквима је једини циљ да унесу раздор и дестабилизују Републику. Додику кажем увијек шта мислим.

ГЛАС: Да ли ће Српска моћи да издржи санкције Американаца?

СТЕВАНДИЋ: Један сам од оних који не бјеже од тога да кажем да смо у тешкој позицији. Такође, не бјежим да кажем да ту тешку позицију нисмо изазвали ми, него наш отпор да се не потчињавамо оним који хоће да униште имовину и самосталност. Тектонске промјене се дешавају у свијету и често ћемо бити у сјенци договора великих. То се све рефлектује на нас. Имамо ми други проблем јер можда нисмо довољно објашњавали Американцима и другима да заправо њихово неслагање са Српском доводи до бујања екстремизма у ФБиХ. Дипломате не смију да сијеку своје конекције са конститутивним народом. Надам се договору и брисању тих проблема. Никоме то није у интересу. Не вјерујем да Американци као народ, сила и као Стејт департмент желе да покажу да су зли тако што ће људима онемогућити лијечење, запослење и основна права ради политичких обрачуна. Њихова политика,  барем се јавно пропагира, је таква да је на корист грађана. Надам се да ћемо наћи компромис. Више ме брине да ли ћемо ми унутар Српске имати међусобно разумијевање за све то јер се поједини отворено нуде странцима.

ГЛАС: Да ли би се сви ти проблеми могли одразити и на исплате из буџета Републике?

СТЕВАНДИЋ: Сви су изненађени како то успијевамо, поред свих притисака. Сада су се још више разбјеснили. Тако да су још више навалили, али то нас не ослобађа одговорности да будемо још одговорнији. Не би требало да неки људи користе ову лошу ситуацију, ни са једне ни са друге стране, једни за своје неке личне комбинације, а други на начин да таргетирањем руководства нуде себе за некога ко би сутра добио неки кредит, а продао суверенитет Републике Српске.

Србија

ГЛАС: Односи са Србијом су никад бољи. Ко је заслужан за то?

СТЕВАНДИЋ: За разлику од претходника, Вучић је, што год је почео, то и завршио. Он је односе Српске и Србије уклесао у камен, док су ови други шарали по пијеску, на плажи, а онда дође талас и све то однесе. Вучић је много пута успио да спаси дио нашег суверенитета и самосталности, а да о томе није имао потребу ни да прича. Много пута је стао на нашу страну и извукао из канџи које су нам биле припремљене. То ради и данас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана