Ненад Нешић, министар безбједности БиХ за "Глас Српске": Само будале могу ликовати због санкција

Маријана Миљић Бјеловук
Ненад Нешић, министар безбједности БиХ за "Глас Српске": Само будале могу ликовати због санкција

Неприхватање реалности дејтонског уређења БиХ од појединих бошњачких лидера, неспособност да уваже друге и теже компромису, главни је и једини реметилачки фактор у БиХ, рекао је у интервјуу “Гласу Српске” министар безбједности БиХ Ненад Нешић.

- Блокадом пројеката у РС економску штету једнако трпи и ФБиХ па само будале могу ликовати што је мање послова и запослених, као и средстава од ПДВ-а - казао је Нешић и навео је све проблеме у БиХ продуковао страни фактор.

ГЛАС: Каква је безбједносна ситуација у БиХ? Шта је највећа пријетња?

НЕШИЋ: Ситуација је задовољавајућа. Нажалост, политичка нестабилност за собом носи безбједносне изазове. Посљедица те унутрашње реторике сијања мржње јесу појединачни инциденти који су забиљежени. Након дужег периода, продуковано је и буђење “спавача” међународних терористичких организација. Захваљујући разбијању “Скај” апликације нема недодирљивих. Према тим појавама морамо имати нулту стопу толеранције.

ГЛАС: Прије неколико дана ухапшен је Мирза Капић, који се доводи у везу са терористичким активностима? Колико БиХ прати “спаваче”?

НЕШИЋ: Сва лица повезана са тероризмом и радикалним покретима су 24 сата под надзором ОБА, која алармира и друге агенције и тужилаштва ако буду примијећене недозвољене активности. Захваљујући томе разоткривени су Капићеви планови те је спријечен гнусан терористички чин. Борба против тероризма тражи превентивно и репресивно дјеловање, али најважније је правовремено реаговање и да се ми не успавамо због затишја.

ГЛАС: Ко је највећи реметилачки фактор у БиХ? На чему би требало радити?

НЕШИЋ: Дефинитивно то су они у чијим главама су још живе 90-те. Ако ме питате шта треба радити, мислим да би требало донијети закон о менталном здрављу највиших функционера и увести обавезне психијатријске прегледе највиших званичника. Не могу да вјерујем да 27 година након рата неки политичари још воде рат из 90-их и глорификују паљења и убијања цивила. Неки не могу да прихвате да је ово земља два конститутивна ентитета и три народа, него живе у утопији о унитарној, централизованој БиХ у којој је доминантан један народ. 

ГЛАС: У више наврата претходних дана видјели смо нападе бошњачких политичара па чак и бошњачких генерала на Вас. Шта је позадина?

НЕШИЋ: Ваљда очекују да будемо раја и понашамо се по њиховом диктату. Не могу да схватим да нама Србима, православцима неко каже да не смијемо дизати три прста. Три прста су симбол Светог тројства - Оца, Сина и Светог духа. То би било као да ми кажемо муслиманима да не смију да изговарају: “Алаху-екбер” јер су то узвикивали муџахедини. Некако је та канонада и кренула када сам спонтано подигао три прста. У посљедње вријеме то је појачано јер је по систему вриједности Дениса Бећировића и тих генерала нормално да се пале српска села, убијају цивили и заробљеници. Све што смо сви видјели на снимцима Атифа Дудаковића за њих је херојство и ми треба да ћутимо. Заиста мораш бити човјек без савјести да браниш убиство 56 српских цивила у Јошаници, а најмлађа жртва имала је свега двије године. Свако ко је убио дијете и цивила, ма које националности био, треба одговарати.

ГЛАС: Како гледате на то што се у ФБиХ појединци радују санкцијама које Српској уводи Њемачка и Америка?

НЕШИЋ: Будаласте, недорасле и површне реакције. Прво, Њемачка је те пројекте блокирала још у априлу прошле године. Сада су само продужили одлуку. РС и ФБиХ су у економском смислу спојени судови. Многе пројекте у Српској реализују фирме из ФБиХ, ПДВ иде на јединствен рачун. Блокадом пројеката у РС економску штету једнако трпи и ФБиХ па само будале могу ликовати што је мање послова и запослених, као и средстава од ПДВ-а. Не знам шта се имају радовати санкцијама САД, када су и њихови функционери на тим листама.

ГЛАС: Колико су политичке кризе у БиХ резултат спољног фактора и појединих наметнутих одлука ОХР-а?

НЕШИЋ: Све проблеме у БиХ и региону продуковао је страни фактор. Имамо ту несрећу да се налазимо на геостратешком положају који је увијек био од интереса великих сила. Што је простор нестабилнији, њихов утицај је већи. Зато користе механизме свог утицаја, а то су ОХР и стране судије, не да би помогли овој земљи и стабилизовали је, него управо супротно - да би је дестабилизовали и држали у статусу колоније.

Хелез чест клијент  полиције

ГЛАС: У више наврата навели сте да министар одбране БиХ Зукан Хелез треба да поднесе оставку. Да ли сте и даље при том ставу?

НЕШИЋ: Наравно! Ширење националне мржње, ратно хушкање, пријетње некаквим плановима А и Б јесу кривична дјела, али изгледа да ће Хелез долијати због незаконитог пребацивања буџетског новца. Хелез је у групи људи који живе у прошлом вијеку. Срамота је за БиХ да тако важну функцију врши неко ко је правоснажно осуђиван и чест клијент полиције и правосуђа. Док се бошњачки народ бори да преживи мука им је од његове реторике као и нама. За разлику од Хелеза чија плата премашује 6.000 КМ, већина породица преживљава са хиљаду марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана