Немамо ништа са куповином дијелова из Русије

Маријана Миљић Бјеловук
Немамо ништа са куповином дијелова из Русије

БАЊАЛУКА - Представници предузећа из области намјенске индустрије у Српској тврде да нису били укључени у посао набавке дијелова из Русије за хеликоптере које користи војска Хрватске.

Медији су јуче објавили да је Ваздухопловно-технички завод из Велике Горице покушао да набави дијелове за своје хеликоптере руске производње уз посредовање фирме из Републике Српске. Циљ је, наводно, био заобићи санкције које је Хрватска, заједно са Европском унијом, увела Русији.

Директор Ваздухопловног завода “Космос” из Бањалуке Душан Вјештица рекао је “Гласу Српске” да први пут чује за ту информацију, а истог става је био и директор “Техничког ремонта Братунац” (ТРБ) Славен Ристић.

- Сада чујем ту информацију. Ми нисмо били укључени у тај посао, а и не знамо да је неко друго предузеће из Српске имало везе с тим - казао је Ристић.

Исти одговор добили смо и од вршиоца дужности директора за економске послове у предузећу “Орао” из Бијељине Младена Лемеза.

- Демантујемо билу какву повезаност с набавком дијелова из Русије за хеликоптере у Хрватској - рекао је “Гласу Српске” Лемез.

О потезу Хрватске да преко фирме у Српској набави дијелове за своје хеликоптере ништа не зна ни вршилац дужности директора Републичке дирекције за промет наоружања и војне опреме Горан Ћосић.

- Сада чујем за то. Не знамо ништа у вези с тим послом - навео је Ћосић.

Хеликоптере “Ми-8” руске производње користи војска у Хрватској, а за дијелове и одржавање задужена је компанија “Аеро Тецхниц Сервице” из Москве (АТС). Према наводима медија из Хрватске, прије готово мјесец дана Ваздухопловно-технички завод из Велике Горице посјетила су два представника АТС-а како би преговарали о продаји резервних дијелова за хеликоптере.

Тада је, тврде извори, договорено да руска компанија у Велику Горицу пошаље понуду за продају потребних дијелова, али пошто је платни промет између Хрватске и Русије онемогућен због санкција, у читав посао је укључена неименована компанија из Српске.

- Робу би формално купила нека фирма у РС, од које би Ваздухопловно-технички завод откупио ту робу и увезао у Хрватску - наводи се у тексту.

Тај посао је на крају пропао јер су се у све умијешале хрватске Сигурносно обавјештајна агенција (СОА) и Војна обавјештајна сигурносна агенција.

Одговор

У Ваздухопловно-техничком заводу из Велике Горице потврдили су да су се састали са представницима АТС-а. Међутим, навели су да је до њега дошло на руску иницијативу, те да су разговарали о отвореним ставкама за набавку робе и услуга из претходног периода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана