Нема више кирије за дипломате из БиХ у Црној Гори

Маријана Миљић Бјеловук
Нема више кирије за дипломате из БиХ у Црној Гори

САРАЈЕВО - Иако је новац за куповину зграде за Амбасаду БиХ у Црној Гори обезбијеђен још 2018. године, комисија која је била задужена да пронађе одговарајући објекат коначно је, након три године, завршила посао.

Да су се коначно помјерили и урадили посао види се и у приједлогу одлуке о куповини објекта за потребе смјештаја дипломатско-конзуларног представништва (ДКП) БиХ у Црној Гори, тачније у Подгорици. Тај приједлог одлуке тренутно је у фази консултација.

У том документу, који је припремило Министарство иностраних послова (МИП) БиХ за Савјет министара, предложена је куповина објекта за потребе смјештаја ДКП-а у Подгорици на адреси Девете црногорске бригаде број 140 за 1,46 милиона марака, односно 750.000 евра.

Истом одлуком за потписивање уговора о куповини објекта овлашћен је ресорни министар Елмедин Конаковић.

Наиме Савјет министара је још 2018. године одобрио вишегодишњи капитални пројекат куповине, адаптације и опремање објекта за смјештај ДКП-а БиХ у Црној Гори, док је одлука о формирању Комисије за куповину тог објеката донесена почетком 2020. године.

- Комисија је извршила преглед расположивих некретнина које одговарају потребама смјештаја дипломатско-конзуларног представништва БиХ те једногласно дала приједлог Савјету министара да све услове испуњава објекат који се налази на адреси Девете црногорске бригаде број 140 - стоји у образложењу одлуке.

Такође наведено је да се тај објект налази на репрезентативној локацији, да је квалитетне градње, али и да испуњава безбједоносне услове и да посједује окућницу.

- Куповина тог објекта биће трајно рјешење у погледу функционалности простора. Такође објекат испуњава све услове за усељење у пуном капацитету. Нису потребна додатна новчана средства за прилагођавање потребама ДКП-а - навела је комисија.

На основу свега тога чланови поменуте комисије закључили су и да је потребно одмах приступити реализацији свих потребних активности ради закључивања коначног уговора, јер је на тржишту некретнина одговарајућих објеката врло мало.

И ревизори су у својим извјештајима указивали да надлежни на нивоу БиХ, а понајвише у Министарству иностраних послова, не преузимају значајније кораке када је ријеч о резању трошкова за изнајмљивање објеката.

Тако је у ревизији учинка “Управљање имовином и трошковима смјештаја у ДКП” наглашено да су смањени трошкови за изнајмљивање простора и зграда, али и накнаде за смјештај особља, али да је то посљедица смањења броја службеника, девизног флуктуирања због јачања евра, а не резултат активности МИП-а. И ту је скренута пажња на ситуацију када је ријеч о некретнини у Подгорици.

Изнајмљивање

БиХ има 56 ДКП-ова, односно амбасаде, мисије и конзулате у свијету, а већина објеката није у власништву БиХ, него их изнајмљује. Раније анализе стања су показале да више од половине јединица у власништву БиХ није усељено и то махом оне које су наслијеђене сукцесијом имовине бивше СФРЈ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана