Нема услова да се Хрвати ухапшени у Замбији због трговине дјецом, бране са слободе

Tanjug
Foto: theindependet

ЛУСАКА- Осморо грађана Хрватске, који су у Замбији ухапшени под сумњом за покушај трговине дјецом из ДР Конга, нису испунили све судске услове како би се бранили са слободе, објавио је Индекс.хр.

Очекивало се да ће четири приведена хрватска пара данас изаћи на слободу, након што су платили кауцију у вриједности од око 1.100 долара и пронашли 16 Замбијаца који ће за њих гарантовати, пише загребачки портал позивајући се на информације замбијског новинара.

Како се наводи, приведени Хрвати још увијек нису регулисали привремени боравак у тој афричкој земљи, што је један од услова за њихов излазак из притвора.

Након тога они би требало да положе путне исправе и редовно се јављају полицији, како би сачекали суђење у Замбији, а прво рочиште је најављено за 23. јануар.

У току су договори између приведених Хрвата и замбијских имиграцијских власти, па се очекује да би ових дана могли да изађу на слободу.

Индекс додаје да замбијске власти дјецу сматрају жртвама трговине људима и да су она смјештена на сигурно мјесто, чија локација није позната хрватском Министарству спољних послова. 

Претпоставља се да су у неком објекту замбијског центра за социјалну помоћ.

Осморо Хрвата, односно четири брачна пара, ухапшени су почетком децембра у Замбији под сумњом за трговање децом, али и фалсификовање докумената о усвајању дјеце из ДР Конга, због чега су већ више од 40 дана у притвору у граду Ндоли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана