Нема суђења холандским официрима због Сребренице

Агенције
Нема суђења холандским официрима због Сребренице

Хаг - Холандско тужилаштво неће покренути кривични поступак против генерала Тома Кареманса, који је командовао холандским мировним снагама у енклави Сребреница 1995. године, и још двојице холандских официра.

Тужилаштво је одбацило тужбу коју су прије три године поднијеле породице тројице Бошњака убијених у Сребреници 1995. године.


“Након разматрања чињеница закључено је да нема основа за кривичну одговорност Тома Кареманса, Роба Франкена и Беренда Остервена”, наводи се у саопштењу из тужилаштва у Арнхему.

Тужба је поднијета против Тома Кареманса, који је био командант холандског батаљона UNPROFOR-а у Сребреници, његовог замјеника Роба Франкена и официра Беренда Остервена.

Кривичну пријаву против Кареманса и осталих поднијели су Хасан Нухановић и породица убијеног Ризе Мустафића, бившег електричара у бази холандског батаљона.

Нухановић је поднио тужбу и против државе Холандије. Холандски апелациони суд је 2011. године закључио да је држава Холандија одговорна за смрт његовог оца и брата, те за смрт Ризе Мустафића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана