Нема пролаза за Шмитове одлуке

Ведрана Кулага Симић
Нема пролаза за Шмитове одлуке

БАЊАЛУКА - Република Српска је на прагу усвајања приједлога измјена Закона о објављивању закона и прописа, чијим би усвајањем званично престала обавеза да акти високог представника угледају свјетлост дана и у републичком "Службеном гласнику", а циљ је, како тврде за "Глас", заштита и права и људи на одређеним позицијама.

Приједлог закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске по хитном поступку је једина тачка на дневном реду седме посебне сједнице Народне скупштине која би требало да почне сутра и то по окончању раније започетог редовног засједања.

Овај приједлог долази у вријеме када се спекулише да би Кристијан Шмит, којег Српска не признаје за високог представника у БиХ, јер није именован у складу са процедурама у Савјету безбједности УН, могао да интервенише и наметне нове измјене Кривичног закона БиХ које би предвиђале кривично гоњење за непоштовање одлука Канцеларије ОХР-а.

То би, поручују из Српске, посебно опасно могло бити због полемика у вези са тим ко полаже право на имовину у БиХ, а тврде и да су предложене измјене Закона о објављивању закона и других прописа у складу са закључцима Скупштине о начину понашања према одлукама високог представника чак и изван надлежности које има те и Устава БиХ.

Наглашавајући да Шмита не могу сматрати као високог представника, јер за то нема упоришта, замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а Срђан Мазалица истиче да из законског оквира треба брисати одредбу која прописује обавезу објава и одлука из сједишта ОХР-а.

Одредбама Устава Српске прописано је, наиме, да се прије ступања на снагу, закони, прописи и општи акти државних органа објављују у одговарајућем службеном гласилу, а Мазалица тврди да ће до почетка саме сједнице стићи и потребна мишљења Владе Српске на предложене измјене.

- Предлагачи акта су посланици скупштинске већине и СДС-а, а мишљење Владе ће бити саставни дио приједлога до почетка сједнице - истакао је он за "Глас".

Не спорећи да се у "Службеном гласнику Републике Српске" дуже вријеме већ не објављују одлуке високог представника, додаје да постоји бојазан да ће се наћи, на примјер, тужиоци и судија који ће признавати Шмитове одлуке и судити у складу с тиме.

- Најављена је измјена Кривичног закона гдје ће одговарати сви они који не поштују одлуке високог представника, а не желимо да ико одговара на тај начин. Треба се обезбиједити, а прво би кривично требало да одговара Шмит, јер нема ни мандат ни подршку, али вјероватно ће неко поштовати и његове одлуке, као што је Централна изборна комисија већ урадила - закључио је он.

Са шефом Клуба СДС-а Вукотом Говедарицом нисмо успјели да ступимо у контакт, а први човјек ПДП-а у републичком парламенту Игор Црнадак није хтио да износи више детаља. Кратко је за "Глас" рекао да ће посланици те странке учествовати у расправи док ће се све друго чути на сједници.

- Очекујемо да на почетку предлагач разјасни двије ствари. Прво - због чега предлагач закона није Влада Српске, а друго, колико смо разумјели, идеја предложеног закона јесте да се додатно онемогући спровођење наметнутих одлука ОХР-а. Ипак, с друге стране, прије само неколико дана имали смо сједницу влада Српске и ФБиХ која је директно наметнута од ОХР-а. Морају нам објаснити ове нелогичности, јер дјелује као да владајућа коалиција један дан признаје ОХР, а други не - рекао је Црнадак.

Дејтон

Предсједник посланичког Клуба СП-НДП-СНП Срђан Тодоровић оцијенио је за Срну да су све одлуке и закључци Скупштине, а које се тичу нелегалног високог представника, биле у вези са потребом да се поштује Дејтон и за враћање институција на нивоу БиХ у оквире овог споразума и Устава БиХ.

- Вјерујем да ће посланици којима је интерес Српска, али и очување БиХ поштујући Дејтонски мировни споразум по којем је и настала, дати подршку оваквим иницијативама. Ту мислим и на посланике из других народа - рекао је Тодоровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана