Нема правде за Србе из Книна: 29 година тишине на масакр у Гошићу

ГС
Нема правде за Србе из Книна: 29 година тишине на масакр у Гошићу

КНИН - Ни 29 година од злочина у селу Гошић код Книна, гдје је убијено седам српских цивила просјечне старости 70 година, нико није кажњен, баш као ни за ликвидацију деветоро цивила у оближњим Вариводама, почињену након злочиначке хрватске војно-полицијске акције "Олуја", саопштено је из Документационо-информационог центра "Веритас".

Из "Веритаса" подсјећају да су 27. августа 1995. године у Гошићу убијени чланови породице Борак - Саво /70/, Васиљ /68/, Гроздана /75/, Марија /81/, Косовка /77/, Милка /75/ и Душан /56/.

Како указују из "Веритаса", мјесец дана касније, 28. септембра 1995. године, у Вариводама је убијено девет српских цивила чија је просјечна старост била 67 година, а ликвидиран је и Угљеша Илијашевић /54/, чијег имена нема на споменику жртвама у том селу.

- Сви убијени били су цивили, а у тим селима, ни у вријеме рата ни у вријеме убистава, није било никаквих ратних активности. Остали су зато што нису хтјели напустити своја огњишта и што су повјеровали Туђмановим позивима да свима који нису `окрвавили руке` гарантује имовинску и личну безбједност - наводи се у саопштењу.

Међутим, како истичу из "Веритаса", сви који су остали убијени су из ватреног оружја из непосредне близине у двориштима, на кућним праговима или у кућама.

- У намјери прикривања злочина, хрватска полиција их је тајно покопала на книнском гробљу под ознаком `непознат` иако су знали њихов идентитет. Њихова тијела су у прољеће 2001. ексхумирали хашки истражиоци међу посмртним остацима 301 лица, колико их је било покопано на книнском гробљу, сви из времена `Олује` и `постолује` - наводе из "Веритаса".

Према њиховим ријечима, ова убиства су релативно брзо процесуирана, тако да је Жупанијско државно тужилаштво у Задру већ 1996. подигло оптужницу против шесторице бивших хрватских војника због кривичног дјела убиство из користољубља.

- Исте године Жупанијски суд у Задру, иако су четворица оптуженика у истрази признала ова дјела, ослобађа их оптужбе у недостатку доказа - подсјећају из "Веритаса".

У саопштењу се додаје да је Врховни суд Хрватске укинуо првостепену ослобађајућу пресуду и случај вратио на поновно суђење

- Током поновљеног суђења пред Жупанијским судом у Шибенику заступник оптужбе је 13. фебруара 2002. одустао од оптужнице против свих оптужених уз образложење да су дошли до сазнања ко би могао да буде починилац убистава у Вариводама и Гошићу, најављујући нову истрагу - наводе из "Веритаса".

Међутим, како кажу, ни 29 година од злочина, нема оптужених ни осуђених за убиства цивила у Вариводама и Гошићу, као ни за многа друга убиства српских цивила у "постолујним" временима у сусједним селима, преноси СРНА.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана