Нема повећања плате за посланике и министре на нивоу БиХ

Срна
Нема повећања плате за посланике и министре на нивоу БиХ

САРАЈЕВО - Комисија за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ данас је прихватила посланичку иницијативу Јасмина Емрића којом се задужује Савјет министара да хитно припреми и у парламентарну процедуру упути допуну Закона о платама и накнадама запослених у институцијама БиХ према којем је основица 476 КМ.

Емрић је у парламентарну процедуру упутио иницијативу да се допуни Закон о платама и накнадама у институцијама БиХ како се не би користила нова основица за обрачун плата у износу од 535 КМ за посланике, делегате, чланове Предсједништва, министре у Савјету министара БиХ, те њихове замјенике.

Чланови комисије подржали су и посланичку иницијативу Дениса Звиздића којом Представнички дом задужује Савјет министара да у што краћем року 200.000 КМ за санацију штете и израду нових 700 камених цвјетова са именима антифашиста који су дали животе за слободу Мостара и читаве Европе, те за будућу интегралну институционалну заштиту и обезбјеђење тог националног споменика БиХ, пише Срна.

Комисија је подржала и посланичку иницијативу Нермина Никшића о доношењу Закона о измјенама и допунама Закона о порезу на додату вриједност које би се односиле на укидање ПДВ-а на донирану храну, саопштено је Парламентарне скупштине БиХ.

На данашњој сједници усвојена је информацију о стању јавне задужености БиХ на дан 31. децембра 2021. године, чији је подносилац Министарство финансија и трезора у Савјету министара, одакле су навели да је јавни дуг БиХ тада био већи од 13 милијарди КМ од чега се три четвртине односе на спољни, а једна четвртина на унутрашњи дуг, те да се са тим подацима може бити релативно задовољно.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана