“Нема политичког приближавања“: Станивуковић отворено о Додику, Дану Републике, Шмиту

ГС
“Нема политичког приближавања“: Станивуковић отворено о Додику, Дану Републике, Шмиту

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић поручио је вечерас током гостовања на Алтернативној телевизији да је Република Српска трајна и неупитна.

Говорио је о оптужбама за симбиозу, пројектима, Дану Републике, Шмиту и многим темама.На питање водитељице о томе да ли би се Станивуковић жртвовао за Републику Српску, он је одговорио да је спреман на то, те да је то показао током деценије свог политичког дјеловања.

– За ових 10 година прошао сам много прекршаја и кривичних пријава, хапшења и прошао највеће притиске. Мало ко са оволико година је имао толико турбуленције и нико у Европи није обављао функције на овако значајним мјестима. На већу жртву сам спреман за свој народ – нагласио је Станивуковић.

Коментаришући санкције које су ових дана добили поједини званичници Српске због организације прославе Дана Републике, поручује да је Бањалука та која обиљежава овај дан, те да су у организационом одбору поред министара и предсједника и представници Града.

“Увијек за поштовање закона”

– Апсолутно стојимо иза Дана републике. Ја сам био на литургији и на дефилеу и нас то не треба да поколеба. Република Српска је за нас трајна без обзира ко шта мисли и није нормално да нама неко брани да обиљежавамо наш дан, дан наше земље и то је линија испод које не идемо без обзира која је жртва и уз све сам људе који раде на организацији и треба да будемо једни уз друге на тај дан – нагласио је Станивуковић.

У својој изјави даље додаје да је он увијек уз Републику Српску и уз Бањалуку, а коментаришући суђење које се тренутно води против предсједника Српске Милорада Додика, Станивуковић истиче да је увијек за поштовање закона и одлука Народне скупштине.

– Оно што уради Влада без обзира што их неко на нивоу БиХ прекроји или поништи закључке Народне скупштине Српске, као одговорна политичка личност и као градоначелник сам принципијелно за оно што се усвоји да се поштује, не да ја кажем да нећу подржати или нећу бити за то што ће неко сутра нешто урадити. Неко ко је предсједник Републике изиграо наше повјерење па зато то нећу. То свакако не. Ја гледам своје потезе -поручује Станивуковић.

Поновио је свој став да суђење предсједнику Српске и директору Службеног гласника није нечија приватна ствар већ искључиво институционална.

– Сматрам да ако се неодговорно будемо понашали према позицији Републике Српске и сутра ако неко из опозиције буде предсједник Републике или Скупштине и ако било коју институцију обезвриједимо, свако ко долази послије подијељен је са нулом. То што је неко од тих људи својим политичким противницима прихватио да буду ухапшени, и да прећути, ту тортуру ја тим реципрочитетом не бих гледао данашње поступке – наглашава Станивуковић.

“Кристијан Шмит није високи представник, али нам прави проблеме”

Коментаришући поступке Кристијана Шмита, Станивуковић је мишљења да он за њега није Високи представник, али додаје да његов значај постоји јер је он признат од одређеног броја земаља.

– Видите да нам прави проблеме. Да је обичан и никакав вјероватно не би било оволико полемика и тензија. Ми смо под економским притисцима и санкцијама и немојте мислити да се то у Бањалуци не осјећа. Оно што је требало бити реализовано, ми још увијек чекамо. Замислите да Скупштина града нешто усвоји а да ја то не потпишем? Трудим се да у политици не гледам само један мандат и да политику не персонализујемо -рекао је Станивуковић.

Поручује да је то данас Милорад Додик и да се то њему не свиђа, те да би волио да су на том мјесту неки други људи, али то се није десило, али да је потребно сагледати све политичке процесе а не само једно име.

– Трудим се да се мој вид не замагли. Ако кажем идемо по сваку цијену да побиједимо Додика макар га скинуо Шмит, то значи да ћемо сви послије бити маргинализовани. Мени је важније од позиције градоначелника да сачувамо институције. У животу и политици је све релативно и ни један успјех није коначан и ни један неуспјех није фаталан – наглашава Станивуковић.

На критике које добија од политичких противника да се промијенио, Станивуковић наглашава да се не каје ни због једне фазе свог живота.

“Моја породица не ради послове за Град и то доказујем”

-Данас је моја улога градоначелника другачија и за ове четири године рада и вођења Бањалуке добијете десет година неког искуства и схватите неке ствари. Ја сам критиковао што бато и сека раде послове за државу. Ја се трудим да моја породица не ради послове за Град и доказујем то – нагласио је Станивуковић.

На критике да је у симбиози са влашћу, истиче да поједини политичари не желе да схвате његово мјесто и позицију.

-Ја водим Бањалуку а од мене се тражи да са неким не идем ни у цркву и да цијелу Бањалуку уложим у неку своју личну политичку борбу. СНСД је формално правно власт, али задржавам одговорност да све што је Бањалука да употребимо на политичку борбу Бањалуке против Владе па да неке пројекте не можемо да реализујемо -рекао је Станивуковић.

Поручује да је некада био један од 83 посланика чијим рукама ништа није зависило.

– Данас сам градоначелник од кога зависе животи 200 хиљада људи и мене су назвали симбиозом, замислите са предсједником Републике смо отварали мост у Чесми срам ме било. Централно спомен обиљежје хвала институцијама Републике и борачким организацијама и шта ја да кажем ја ту нећу бити? Да ли то значи да Славски колач за Дан републике ја нећу окретати? Да ли то значи да за Дан републике ја нећу бити или за Дан града? Неки људи и данас мене избаце из протокола али ја дођем јер моје мјесто је ту. Нисте избацили Драшка, ви сте избацили Бањалуку -нагласио је Станивуковић.

“Додик је тај који је пријетио да ће Бањалука остати без гријања”

Поручује да он одговорно ради свој посао и подсјећа да је управо Милорад Додик био тај који је пријетио Бањалуци да ће да остане без гријања.

– Он је рекао да ништа неће бити усвојено па је усвојено. Ја сам први предлагао да сједнемо и тражио подршку Владе према Бањалуци и ње данас има, али може боље. Можда је право питање да ли се Додик приближио Бањалуци? Овдје се ради о мојој позицији коју обављам озбиљно. Овдје постоји институционална сарадња, али нема политичког приближавања. А што неко мијеша бабе и жабе, мијеша мост и Централно спомен обиљежје и сматра да се не требам руковати и поздрављати ја мислим да тако не треба. Морамо разговарати и као Драшко градоначелник и Драшко предсједик Градског одбора ПДП-а – поручио је Станивуковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана