Неки сједе и у директорској и у посланичкој столици

nezavisne.com
Неки сједе и у директорској и у посланичкој столици

Бањалука - Комисија за спречавање сукоба интереса је у 2017. години у рад узела 238 предмета, а у десет случајева утврдила је постојање сукоба интереса, док посланици у Народној скупштини РС (НС РС) сматрају да је неопходно промијенити постојећи законски оквир за утврђивање сукоба интереса.

“Потребно је законско рјешење којим ће се врло прецизно дефинисати да не можете да обављате више јавних функција и да добијате средства по основу јавних функција и по више основа”, истакао је Бранислав Бореновић, посланик ПДП-а у НС РС.

Нагласио је да се мора једном коначно одредити да, уколико је неко директор, онда је директор, а ако је посланик, онда је посланик.

“Уколико сте члан једног управног одбора, не можете добијати накнаду по основу чланства у неким другим управним одборима”, рекао је Бореновић за “Независне”.

Према његовим ријечима, мора се знати да је сукоб интереса врло осјетљива материја у којој се, како каже, врло прецизно дефинише шта је сукоб интереса, а све остало је, како наводи, простор за произвољна тумачења и махинације.

“Нисам сигуран да је Комисија урадила ишта конкретно у вези с тим питањем, а не знам ни колико има неку стварну могућност за то”, казао је Бореновић.

Сматра да треба направити промјене тако да улоге и функције буду јасно дефинисане, те да нечија улога у јавним предузећима и на другим мјестима мора бити прецизирана.

“Мора се знати ко обавља колико функција и да је само једна функција плаћена”, рекао је Бореновић.

Радован Вишковић, шеф Клуба посланика СНСД-а, казао је да ће се у наредном сазиву Скупштине нешто морати мијењати у законском оквиру за утврђивање постојања сукоба интереса у РС.

“Мислим да не постоји неко да је генерални директор јавног предузећа и у исто вријеме посланик, али има извршних директора који су уједно и посланици и сматрам да тај дио треба уредити”, нагласио је Вишковић за “Независне”.

У Комисији за спречавање сукоба интереса нагласили су да су 32 предмета покренули по властитој иницијативи и 206 на иницијативу неког физичког или правног лица, а број утврђених сукоба интереса у прошлој години је десет.

“Од укупно 238 предмета који су узети у рад, завршено је њих 208, што у процентима износи 87,39 одсто. С обзиром на број обрађених финансијских образаца, овај проценат износи преко 90 одсто”, наводе у Комисији.

Нагласили су да је у току 2017. године Комисија донијела 61 рјешење, од којих је десет о утврђеном сукобу интереса, дала је мишљења у 58 случајева, донијела 34 закључка, док је, како тврде, 19 случајева ријешено усвајањем другог акта.

Наводе да је током 2017. године Комисија одржала укупно 21 сједницу.

Према подацима Комисије, највише покренутих процедура за утврђивање сукоба интереса покренуто је прошле године, док је највише утврђених било 2015. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана