Неиздавање рачуна послодавце коштало 6,47 милиона КМ

Данијела Бајић
Неиздавање рачуна послодавце коштало 6,47 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Да упркос свим мјерама у Српској и даље влада велика фискална недисциплина показују подаци Пореске управе, према којима је лани готово сваки други контролисани порески обвезник “варао” приликом издавања рачуна.

Инспектори су, како су за “Глас Српске” истакли у Пореској управи РС, лани извршили 3.940 контрола евидентирања промета преко фискалних каса те су због утврђених неправилности издали 1.575 прекршајних налога на укупан износ казне од 6,473 милиона марака.

У поређењу са 2022. годином лани је, кажу у Пореској управи, повећан и број контрола и износа изречених казни, а највише неправилности утврђено је у дјелатностима трговине и угоститељства.

- Истовремено за 18 пореских обвезника изречене су мјере привремене забране обављања дјелатности, у трајању од 15 или 30 дана - казали су у Пореској управи.

Истакли су да ће инспектори и у наредном периоду наставити са контролама евидентирања промета преко фискалних каса широм Српске.

- Позивамо пореске обвезнике да поштују законске прописе, своју добит граде на пружању квалитетнијих услуга, у законским оквирима и фер тржишној утакмици, као и све грађане да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве путем и-мејл адресе контактЖпорескауправарс.орг или на бројеве телефона истакнуте на нашој интернет страници - навели су из Пореске управе додајући да циљ није кажњавање пореских обвезника, већ стварање лојалне конкуренције, односно да сви порески обвезници у Српској послују под истим условима.

Предсједник Асоцијације самосталних трговаца регије Бањалука Богдан Марјановић каже да су мање трговине присиљене да на неки начин намакну средстава колико је потребно за функционисање.

- То је посљедица инвазије трговинских центара који су преснабдјевени робом и због којих мање трговине изумиру. У таквој тржишној утакмици они мали, како би се спасили и остварили колику-толику зараду, ту и тамо потрошачу не издају рачун - казао је Марјановић.

Додао је да је сива економија свеприсутна те да у Српској нема довољно инспектора који би могли све то да упрате.

Предсједник Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић казао је да су контроле саставни дио сваког посла, али и да оне морају обухватити све пословне субјекте, између осталог, кладионице, које, тврди, ничу као печурке послије кише.

- Сиве економије је увијек било и биће, то је готово немогуће искоријенити. Међутим, када је у питању неиздавање фискалних рачуна, често има и пропуста радника, који из неког разлога некад не издају рачун - казао је Братић.

Нови систем

Лов у мутном од почетка идућег мјесеца биће још више под лупом пореских инспектора, јер ће захваљујући Систему за управљање фискализацијом (СУФ) сваки издати рачун биће евидентиран на њиховом серверу путем постојеће интернет везе пореског обвезника.

- Пореска управа РС је спровела поступак јавне набавке и крајем маја прошле године закључила уговор са најповољнијим понуђачем те је тада и започео процес имплементације СУФ-а. Завршетак имплементације СУФ-а и почетак примјене Закона о фискализацији, који је ступио на снагу у марту 2022. године, планиран је до краја фебруара. Тренутно смо у фази тестирања појединих елемената у оквиру СУФ-а и за сада све иде планираном динамиком - истакли су у Пореској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана