Негативни ревизорски извјештаји за Бањалуку и Бијељину пред тужиоцима

Капитал
Негативни ревизорски извјештаји за Бањалуку и Бијељину пред тужиоцима

БИЈЕЉИНА – Главна служба за ревизију Републике Српске упутила је 16. августа Републичком јавном тужилаштву негативне ревизорске извјештаје о финансијском пословању Града Бањалука и Града Бијељина за 2023. годину, потврђено је из Главне службе за ревизију Српске.

„Осим за ова два града, у току ове године Републичком јавном тужилаштву достављени су и ревизорски извјештаји за Национални парк Сутјеска, Републичку управу цивилне заштите Српске и „Космос“ Бањалука за које је такође изражено негативно ревизорско мишљење за 2023. годину“, наводи се у одговору ревизора на питања Капитала.

Из Окружног јавног тужилаштва Бијељина потврђено је за поменути портал да су формирали предмет на основу негативног извјештаја ревизора за Град Бијељина и то након што је Капитал о томе поставио питања.

„Након што смо запримили ваш упит и са службене странице Главне службе за ревизију јавног сектора Српске преузели Извјештај о проведеној финансијској ревизији Града Бијељина, ово тужилаштво ће формирати предмет. Тужилац који буде задужио поменути предмет ће предузети све потребне мјере и радње у циљу утврђивања о којем кривичном дјелу се ради, како би се донијела правилна тужилачка одлука“, наводи се у одговору Окружног јавног тужилаштва Бијељина.

Иста питања упућена су и Окружном јавном тужилаштву Бањалука везана за негативан извјештај Главне службе за ревизију Српске о финансијском пословању Града Бањалука. Из овог тужилаштва још нисмо стигли договори, али ни тужиоцима у Бањалуци неће остати ништа друго него да као и колеге у Бијељини формирају предмет и утврде да ли су и која кривична дјела почињена у раду Градске управе Бањалука током прошле године.

Интересантно је да су ревизори установили да су буџетски дефицити и Бијељине и Бањалуке већи за десет милиона КМ од онога што је приказано у финансијским извјештајима, као и да су имали идентичне замјерке на незаконита запошљавања, стварање обавеза изван буџетског оквира и кршење закона о јавним набавкама.

Према званичним подацима, МУП Републике Српске је од оснивања Главне службе за ревизију на основу негативних ревизорских извјештаја поднио надлежним тужилаштвима укупно 61 извјештај о почињеним кривичним дјелима и 58 извјештаја о предузетим мјерама и радњама.

„Јавна тужилаштва у Српској подигла су укупно 22 оптужнице по основу достављених негативних извјештаја Главне службе за ревизију Српске“, прецизирали су из Министарства правде Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана