Недељко Чубриловић за “Глас Српске”: Тражимо само оно што нам припада

Ведрана Кулага Симић
Недељко Чубриловић за “Глас Српске”: Тражимо само оно што нам припада

Народна скупштина Републике Српске је у овом мандату отворила пут за враћање републичких надлежности. Не треба очекивати да тај процес буде окончан за годину или двије, али је чињеница да то више није табу тема, као што је чињеница да не тражимо ништа изван Устава БиХ.

Поручио је то за “Глас Српске” предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић.

- Српска се понаша на законит начин, њене институције траже примјену закона, поштујући уставе Српске и БиХ - подвукао је Чубриловић.

Сумирајући утиске о раду парламента у протекле четири године, нагласио је да је и овај сазив највише радио, ако се пореди са осталима у БиХ, али и да је сигурно могло боље.

- Посланици су често наметали теме које нису биле везане ни за дневни ред засједања, а посебно не за животна питања грађана, њихов стандард или за политичко дјеловање у Српској и БиХ. За то вријеме се може рећи да је изгубљено. С друге стране, има тема које нису довољно обрађене. Једна од њих је образовање или енергетика, о чему ће у наредном периоду морати озбиљно да се расправља - рекао је Чубриловић.

ГЛАС: Својеврсни печат овом сазиву дала је трећина посланика која је промијенила страначки дрес. Како Ви гледате на то?

ЧУБРИЛОВИЋ: Тих појава има свуда, али код нас их је, овај пут, било неуобичајено много. Не желим да улазим у разлоге због чега су посланици мијењали клубове или политичку припадност. Не вјерујем да су идеолошки нешто посебно мијењали ставове, али и то је доказ демократичности парламента. Код нас су отворене листе, посланике бирају на изборима и ничим их није могуће ограничити да до краја остану везани за политичку партију на чијој листи су ушли у парламент. Разумијем да се људи мијењају, али оволики број промјена не даје слику стабилности. Шта би било да сви посланици у току мандата мијењају на овај начин ставове? На шта би то личило?

ГЛАС: Да ли би то требало зауставити кроз измјене Изборног закона да мандат припада странци, а не појединцу или на неки други начин?

ЧУБРИЛОВИЋ: Измјене Изборног закона БиХ су, нажалост, доживјеле крах. Закон није добар и треба радити на њему, а најважније је да народи у БиХ кроз изборе буду представљени на онај начин како је и дефинисана државна заједница БиХ. Бојим се и ових нових димензија овлашћења Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ. Сувише им је велика одговорност препуштена, ЦИК је постављен изнад закона и Устава. Стиче се утисак да извршну функцију могу да врше високи представник и ЦИК. Недопустиво је да ЦИК буде изнад било ког законодавног органа.

ГЛАС: Актуелни сазив Скупштине је обиљежио и велики број посебних засједања по захтјеву српског члана Предсједништва БиХ јер није било сагласности о одређеним питањима унутар те институције, али и због потеза високог представника. Да ли су све биле оправдане?

ЧУБРИЛОВИЋ: Овај сазив одржао је укупно 55 сједница и донио више од 1.000 закона и других аката. Нећу рећи да су све посебне сједнице биле оправдане, али највећи дио јесте. Њима је постигнуто да Народна скупштина постане видљивија и да свима буде јасно да без става Народне скупштине није могуће коначно одлучивање о било чему. Народна скупштина је по Уставу чувар надлежности и интереса конститутивног српског народа и Републике Српске унутар БиХ.

ГЛАС: Дио закључака је и поништен на Уставном суду БиХ и потезима ОХР-а.

ЧУБРИЛОВИЋ: Уставни суд БиХ је политичка институција. Њихове поједине одлуке су смијешне, да не кажем жалосне. И сами видите да се већина одлука тог суда у БиХ не поштује, што говори о њиховом квалитету. Тај суд може да поништи шта хоће, али шта се дешава послије? Ништа.

ГЛАС: Замјерки на поштивање закључака Народне скупштине је имала и опозиција. Пажњу су посебно усмјеравали на оне из децембра о враћању надлежности РС у области одбране, индиректних пореза, правосуђа.

ЧУБРИЛОВИЋ: Дјелимично су у праву. Било је, у овом кратком временском периоду, преамбициозно вратити надлежности које су Српској годинама одузимане. Али важно је да је тај процес отворен и да он остаје као обавеза неком будућем сазиву Народне скупштине и институција Српске.

ГЛАС: У каквој атмосфери Српска и БиХ дочекују опште изборе?

ЧУБРИЛОВИЋ: У изборе су се директно умијешали Кристијан Шмит и велики дио међународне заједнице. Навијачки се понашају, фаворизујући поједине опције, а то никоме овдје не иде у прилог. Бојим се да не дођемо у ситуацију да неће бити могуће формирати власт, као што је то било на нивоу ФБиХ у протекле четири године или раније у Мостару.

ГЛАС: Мислите на власт на нивоу Српске или заједничких институција?

ЧУБРИЛОВИЋ: Мислим да ће Српска поново бити ефикаснија и да ће републичка власт бити формирана веома брзо. Овдје мислим на функционисање државне заједнице и свих институција.

Порука

ГЛАС: Као предсједник парламента, имате ли поруку или савјет за будуће народне посланике?

ЧУБРИЛОВИЋ: Волио би да у парламент долазе људи са изграђеним ставовима и квалификацијама и да могу адекватно одлучивати о битним стварима. Није добро када имате људе који знају о свему да причају, претендују да све знају, а заправо њихов ниво образовања, искуства и знања није достигао онај ниво посланика који може да одлучује о важним животним питањима грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана