Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске: Увођењем ванредног стања спасли смо животе грађана

Дарко Момић
Foto: Велибор Трипић

За све нас била је ово веома тешка година. И ми, као и цијели свијет, суочили смо се са до сада непознатом ситуацијом, пандемијом вируса корона.

Био је то подједнак изазов за све наше грађане, а за здравствени сектор посебно. Моја прва жеља свима је да се оконча пандемија вируса корона и да се вратимо животу, каже у интервјуу за новогодишњи број “Гласа Српске” предсједник Народне скупштине Републике Српске и лидер Демократског савеза (ДЕМОС) Недељко Чубриловић.

- Нажалост, ова болест однијела је многим породицама најмилије и то је годину на измаку учинило и тешком и мучном. Свим грађанима Републике Српске зато, прије свега, желим добро здравље, а онда срећу, напредак и свако благостање њима и њиховим најмилијим. Медицинским радницима желим да имају што мање посла - поручује Чубриловић.

ГЛАС: Како оцјењујете протеклу годину?

ЧУБРИЛОВИЋ: Као што сам и рекао, година иза нас је била изузетно тешка и изазовна, али поносни смо на чињеницу да је наш здравствени систем издржао тај удар који нису могле да понесу ни много развијеније земље. Такође, Влада је својим брзим мјерама успјела да ублажи ударац на привреду и да сачува посао многим грађанима Републике Српске.

ГЛАС: Први пут послије рата Народна скупштина Републике Српске прогласила је ванредно стање. Када посматрамо посљедње податке о броју заражених вирусом корона који су много озбиљнији у односу на вријеме када је проглашено ванредно стање, да ли је било потребе за тим?

ЧУБРИЛОВИЋ: Апсолутно је било потребе. У том тренутку нисмо знали са чим се боримо. Свима нама пандемија вируса корона је била непознаница. Била је непознаница љекарима широм свијета. У колапсу су били здравствени системи великих земаља. Ми смо морали да сачувамо наш здравствени систем како би могао да пружи помоћ грађанима који су обољели. И успјели смо у томе. Тај први удар је био веома јак и свима нама непознат. Питање је, да нисмо тада увели те мјере, да ли би ситуација била много гора него данас. Огромна одговорност дата је у руке предсједнице Републике Жељке Цвијановић, али све уредбе са законском снагом које је донијела касније су потврђене у парламенту, што додатно потврђује да су доношене добре одлуке. Дакле, да, сматрам да је не само било потребе за увођењем ванредног стања него да је то спасло многе животе грађана Републике Српске, јер је допринијело бржем и ефикаснијем доношењу одлука.

ГЛАС: Које су најзначајније одлуке које је донио републички парламент у протеклој години?

ЧУБРИЛОВИЋ: Народна скупштина је одржала пет редовних и осам посебних сједница и укупно смо засједали 37 дана. Овим смо и у години пандемије радили најбоље од свих парламената у региону. Када је ријеч о законодавном дијелу, усвојили смо 45 закона, буџет, два ребаланса буџета. У оквиру тематског дијела усвојили смо 61 тематску цјелину међу које спадају и изјашњавања о изјавама члана Предсједништва БиХ из Републике Српске о одлукама које је прогласио веома штетним по виталне интересе Српске, као и одлука о проглашењу ванредног стања за територију Републике Српске, одлука о укидању ванредног стања, те потврђивање свих аката које је донио предсједник Републике за вријеме ванредног стања. Много је било значајних одлука и много значајних закона, тако да је тешко издвојити најзначајније, али свакако да међу њих спада и одлука о проглашењу ванредног стања.

ГЛАС: Који најзначајнији материјали ће пред посланике у наступајућој години?

ЧУБРИЛОВИЋ: О томе ћемо моћи да говоримо када буде усвојен програм рада Народне скупштине за 2021. годину. Нама до 28. фебруара пристижу приједлози за програм рада.

ГЛАС: Преласком ДНС-а у опозиционе редове и још неким потресима унутар владајуће коалиције више не постоји стабилна двотрећинска већина у Народној скупштини. Да ли ће је бити уколико српски члан Предсједништва БиХ покрене вето за заштиту виталног интереса Републике Српске?

ЧУБРИЛОВИЋ: Искрено вјерујем да хоће. Када је у питању заштита виталног националног интереса, ниједна странка са сједиштем у Републици Српској не би требало ту да калкулише, а ако и покуша, грађани ће знати то да казне на изборима. Када је ријеч о заштити виталног националног интереса Републике Српске, не вјерујем да било ко има дилему.

ГЛАС: Скупштинска већина тренутно броји 48 посланика. Да ли постоји могућност да она буде још окрњена?

ЧУБРИЛОВИЋ: Ако ме питате имам ли информације да би могло доћи до тога - немам, али не вјерујем да ће бити турбуленција унутар скупштинске већине до краја овог мандата.

ГЛАС: Опозиција је недавно довела у питање легалност сједнице Колегијума Народне скупштине због тога што сједници нису присуствовали предсједници посланичких клубова. Да ли су тачне њихове тврдње да се на тај начин крши Пословник о раду?

ЧУБРИЛОВИЋ: Нису тачне и они то знају. Безброј пута је шефове клубова опозиције на сједницама Колегијума мијењао замјеник или неко из клуба. И није тачно да је прекршен Пословник. Члан 13. Пословника јасно дефинише да клуб посланика представља шеф или његов замјеник, при чему шеф може именовати и овлашћеног представника на Колегијуму. Ја сам због коректних односа у Скупштини одлучио да сједницу одржимо дан касније, иако смо је могли завршити, и на тој сједници су поједине посланичке клубове представљали замјеници предсједника. Пословник је дао могућност да се сједнице могу одржати и телефонски или да их може сазвати предсједник Народне скупштине.

ГЛАС: Колико је народних посланика који тренутно нису чланови ниједног посланичког клуба или групе и ко су они?

ЧУБРИЛОВИЋ: Само Крсто Јандрић није члан ниједног клуба или посланичке групе.

ГЛАС: У протеклој години усвојен је и нови Пословник о раду. Да ли је допринио ефикаснијем раду?

ЧУБРИЛОВИЋ: Нови Пословник, који је ступио на снагу ове године, учинио је рад парламента ефикаснијим, а није угрозио демократска права народних посланика да изнесу своје ставове. Нови Пословник омогућио је да се мање времена троши на беспотребне ствари, као што су реплике и бесконачно трајање повреде Пословника, које је веома често било злоупотребљавано како би се отежао рад парламента. Посланици у Швајцарској могу да говоре три минута, а много више кажу од ових који говоре цијели дан, а немате шта да напишете у записник са сједнице.

ГЛАС: У протеклој години је обиљежено и 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума. Слажете ли се да никада нису били агресивнији захтјеви за његову промјену и да ли је то могуће?

ЧУБРИЛОВИЋ: Никада сви народи нису били презадовољни дејтонским рјешењима, али слажем се да су у посљедње вријеме захтјеви за његову ревизију постали изузетно агресивни. Инсистирањем на измјенама Дејтона неки покушавају данас, 25 година након његовог потписивања, да остваре своје ратне циљеве, али то се неће догодити. Дејтонски споразум је довољно широк оквир за напредак ове земље и свих њених народа. Република Српска неће дозволити никакве измјене Дејтона, а сигуран сам ни Србија, ни Хрватска, које су његови гаранти и потписници, а ни свијет није униполаран као прије 25 година.

ГЛАС: Како оцјењујете укупне политичке односе унутар БиХ?

ЧУБРИЛОВИЋ: Некада се чини као да је рат јуче завршен, са колико мржње у овој земљи живимо. Тужно је то што се људи не окрену будућности, подизању привреде, економској сарадњи, заустављању одласка младих... Умјесто тога, врте се у зачараном кругу ратних тема и оптужби. И искрено ћу рећи да у томе предњаче неке странке у ФБиХ. Рат у њиховим главама, нажалост, још траје, а и то је један од разлога зашто људи напуштају ову земљу. Људи су уморни, они хоће да живе нормалне животе.

ГЛАС: Да ли је реално да дође до прекомпоновања већине у Представничком дому Парламента БиХ и рушења Савјета министара које најављује лидер СДС-а Мирко Шаровић?

ЧУБРИЛОВИЋ: Партија коју предводим - ДЕМОС, нема посланика у Представничком дому Парламента БиХ. То је питање за оне партије које имају посланике. Иако је овдје све могуће, не вјерујем да ће доћи до тога, нити вјерујем да би то било добро и корисно иако неки нескривено раде на томе.

ГЛАС: У наступајућој години очекује нас 30 година Народне скупштине Републике Српске. Како ће бити обиљежен тај велики јубилеј?

ЧУБРИЛОВИЋ: Свечано и достојанствено, како и приличи и Народној скупштини и тако важном јубилеју, при чему се надам да ће до тада епидемиолошка ситуација бити неупоредиво боља, чиме ће и обиљежавање јубилеја бити свечаније.

ГЛАС: Демократски савез на чијем сте челу ове године је први пу­т изашао на изборе. Како оцјењујете резултат?

ЧУБРИЛОВИЋ: Задовољни смо резултатом који је показао да су наши људи на терену добро радили свој посао. Наравно, нисмо задовољни резултатима у свим срединама подједнако и на томе ћемо радити до општих избора. Јачаћемо странку на цијелој територији Српске. Наш успјех на локалним изборима биће нам само подстрек да наставимо да радимо са грађанима и у њиховом интересу.

ДНС и Павић

ГЛАС: Како коментаришете све оно што се десило у ДНС-у након Вашег одласка са функције замјеника предсједника и напуштања те странке?

ЧУБРИЛОВИЋ: Нерадо коментаришем ситуацију у ДНС-у, али морам да кажем да ја нисам отишао из ДНС-а. Мене и људе који су основали ДНС из партије су искључили они који су је “купили”. То сам рекао више пута. Људи су имали новац и требала им је политичка моћ. ДНС је био погодна мета. И све што се дешава са ДНС-ом послије тога за нас је очекиван расплет.

ГЛАС: Када сте се посљедњи пу­т чули или видјели са Марком Павићем?

ЧУБРИЛОВИЋ: Нисам дуго. Не сјећам се.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана