Недељко Ћорић за „Глас Српске“: Траса ка Приједору надомак дозволе

Маријана Миљић Бјеловук
Недељко Ћорић за „Глас Српске“: Траса ка Приједору надомак дозволе

Градња аутопута од Бањалуке до Приједора тече по плану, а Приједорска петља али и први километар трасе требало би да добију грађевинску дозволу овог мјесеца. До краја октобра биће експроприсано скоро 40 одсто земљишта за тај пројекат, рекао је у интервјуу за “Глас Српске” министар саобраћаја и веза РС Недељко Ћорић.

Навео је да би градња дионице аутопута од Бијељине до Раче требало да почне за који дан, те да је у току припрема градилишта за ту трасу.

- Ко ће градити дионицу од Вукосавља до Брчког биће познато ових дана, јер је тендер за избор фирме за тај пројекат затворен у сриједу - навео је Ћорић и додао да за сада нема назнака да би у Српској могла поскупјети путарина.

ГЛАС: Шта је до сада урађено на изградњи аутопута Бањалука - Приједор?

ЋОРИЋ: Експропријација земљишта за изградњу аутопута је у току. Тренутно на томе на терену ради десет тимова из Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове. Са њима али и представницима “Шандонга” и “Аутопутевима РС” имали смо састанак у сриједу. До сада је експроприсано око десет одсто земљишта од укупне трасе аутопута. У плану је да до краја октобра тај проценат достигне 38 одсто, што је у складу са уговором који имамо. За десет до 15 дана биће издата и грађевинска дозвола за Приједорску петљу и први километар аутопута од Бањалуке до Приједора. Одмах након добијања грађевинске дозволе кренуће и званични радови на самој траси. 

ГЛАС: Колико је новца до сада издвојено за експропријацију земљишта?

ЋОРИЋ: Немам тај податак. Он варира из дана у дан. Те податке требало би да имају “Аутопутеви РС” јер они и исплаћују новац за експропријацију.

ГЛАС: Како напредује градња аутопута од Београда до Сарајева? Шта се тренутно ради?

ЋОРИЋ: На дионици тог аутопута од Бијељине до Раче радови би требало да почну сваки дан. У току је припрема градилишта и свега осталога од стране извођача радова. Тешко је ту сада рећи да ће радови почети данас, сутра или пак за седам дана. Чим буду спремна градилишта почињу и радови. Када је ријеч о дионици од Вукосавља до Брчког процедура за избор извођача радова затворена је у сриједу. У току је евалуација понуда. Требало би за који дан да имамо име фирме која ће градити ту дионицу након чега ћемо потписати уговор са њима.

ГЛАС: Шта је са трасом кроз Брчко?

ЋОРИЋ: Још увијек није дефинисана. То је надлежност Брчко дистрикта и они би требало да дефинишу трасу. Поред тога, треба да одреде и начин градње саме трасе. Ми имамо дефинисане тачке спајања, а они унутар Дистрикта дефинишу стазу.

ГЛАС: Да ли у складу са овим тренутним поскупљењима, можемо очекивати и раст цијене путарине на аутопутевима у Српској?

ЋОРИЋ: Још не постоји иницијатива за такву одлуку. То је надлежност јавног предузећа, они ће правити процјене, али још нема неких назнака да ће се ићи у правцу повећања путарине.

ГЛАС: Иако је Сарајево опструисало креирање меморандума између БиХ и Србије у вези са градњом аеродрома у Требињу, из Српске је поручено да ће наставити са реализацијом тога пројекта. Шта се тренутно ради?

ЋОРИЋ: Надлежна јавна предузећа града Требиња али и сви они који учествују у том пројекту раде на томе да са своје стране обезбиједе комуналну инфраструктуру за изградњу аеродрома у Требињу. Од тог пројекта нисмо и нећемо одустати.

Фабрике

ГЛАС: Најављено је да ће Кинези отварати фабрику папира и цемента у РС. Шта је било са тим?

ЋОРИЋ: Они су радили студију изводљивости у вези с тим фабрикама. То је у пакету инвестиција које кинеске компаније планирају реализовати. Поред тих фабрика, они имају још неких идеја и видјећемо шта ће од свега бити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана