Недељко Ћорић, в.д. директора “Аутопутева РС”: Српска нове километре аутопутева добија 2025.

 Маријана Миљић Бјеловук
Недељко Ћорић, в.д. директора “Аутопутева РС”: Српска нове километре аутопутева добија 2025.

Нове километре аутопута Српска би могла да добије за двије године, односно 2025. године, јер би тада требало да буде завршена градња дионице од Бијељине до Раче, рекао је у интервјуу “Гласу Српске” вршилац дужности директора “Аутопутева РС” Недељко Ћорић.

Он је нагласио да су с представницима “Аутоцеста ФБиХ” и Брчког успјели договорити куда ће пролазити траса аутопута од Београда до Сарајева кроз Брчко дистрикт. 

- Српска би до краја године могла да има уговорене пројекте вриједне 1,60 милијарди марака - навео је Ћорић, који сматра да би требало укинути превоз великих терета на магистралним и регионалним путевима и то на дионицама гдје Српска има изграђене аутопутеве.

ГЛАС: Које пројекте тренутно реализују “Аутопутеви РС”?

ЋОРИЋ: У току је реализација више пројеката. То су, између осталог, дионица од Путниковог брда до границе са ФБиХ, али и трасе од Вукосавља до Брчког. Поред тога, ту је и реализација аутопута од Београда до Бањалуке, односно дионице од Раче до Бијељине гдје су радови у току, а иста ситуација је и на траси од Бањалуке до Приједора. Преговарамо тренутно и у вези с градњом трасе од Брчког до Бијељине. Расписан је тендер за тај пројекат. Преговоре водимо и у вези с градњом трасе од Јоховца до Вукосавља и за тај пројекат је такође расписан јавни позив. 

ГЛАС: Шта је с трасом будућег аутопута који ће повезивати Сарајево и Београд, а која пролази кроз Брчко дистрикт?

ЋОРИЋ: Преговарамо с представницима Брчко дистрикта како бисмо нашли рјешење и за градњу ове дионице. “Аутопутеви РС” и Влада Српске спремни су да преузму финансирање те трасе како бисмо заокружили мрежу аутопутева кроз Републику Српску и спојили два највећа српска града с једне и друге обале ријеке Дрине. Успјели смо ту да се усагласимо око саме трасе, тако да је остало још да дефинишемо начин градње те дионице и ријешимо имовинско-правне односе. Ми имамо ту начелан договор и с “Аутоцестама ФБиХ” да свако финансира своју дионицу.

ГЛАС: Можемо ли очекивати завршетак неких од најављених пројеката у овој години? Када можемо очекивати да Српска добије нове километре аутопутева?

ЋОРИЋ: У овој години неће бити отварања нових дионица. У току је реализација пројеката који захтијевају дужи рок градње. Прве нове километре аутопутева Српска би требало да добије пуштањем у саобраћај дионице од Бијељине до Раче. Градња те трасе почела је прошле године, а рок за завршетак је три године. Дакле, 2025. године Српска би требало да добије нове километре аутопутева.

ГЛАС: Колика је вриједност пројеката који се тренутно реализују и који су у преговорима?

ЋОРИЋ: Та вриједност мјери се сигурно више од милијарду марака. Не знамо колика је тачно њихова вриједност, јер су у току и тендерске процедуре за поједине пројекте. У овом тренутку једини уговор гдје је дефинисана вриједност јесте овај пројекат од Бијељине до Раче и на Путниковом брду. Вриједност првог пројекта је 260 милиона, а другог 93 милиона евра. Поред тога, за два пројекта које сам већ споменуо тек треба да дођемо до коначне цијене. Када се сви пројекти зброје како они чија је реализација у току, тако и они о којима преговарамо, очекујемо да ће до краја године имати уговорене пројекте тешке више од 1,600 милијарди марака. 

ГЛАС: Најављено је да би возачи из Српске, Србије и ФБиХ могли добити јединствени ТАГ уређај за електронску наплату путарине на аутопутевима. Шта је с тим?

ЋОРИЋ: Већ у току идуће седмице имаћемо наставак преговора и надам се да ћемо већ ту имати коначан договор. Преговори око увођења јединственог ТАГ уређаја трају већ неки период. Ово је прва фаза, а ићи ћемо и даље, односно шире ка другим земљама западног Балкана да се користи јединствени ТАГ уређај. Он омогућује возачима да када га купе у Српској могу га користити и на аутопутевима Федерације БиХ и Србије, а надамо се након одређеног периода и преговора и у другим земљама. 

ГЛАС: Да ли возачи у Српској могу очекивати неке промјене по питању цјеновника путарине, поскупљење или пак појефтињење?

ЋОРИЋ: Ми не размишљамо у правцу да повећавамо цијену путарине. Штавише, размишљамо о неким акцијама како бисмо привукли што већи број возача на аутопутеве и самим тим повећамо безбједност на аутопутевима у Српској и смањимо гужве на одређеним уским грлима које имамо на магистралним и регионалним путевима. Размишљамо и о начину како да усмјеримо сав теретни саобраћај на релацијама гдје имамо аутопутеве, а у великој мјери се тренутно користе регионални путеви. Штавише, имамо једну апсурдну ситуацију да тај претовар који се дешава на тим регионалним и магистралним путевима нико не контролише и казне не постоје. Мислим да би требало укинути превоз великих терета на свим магистралним и регионалним путевима на дионицама гдје имамо изграђене аутопутеве. Првенствено то говорим због безбједности јер су животи наших грађана на првом мјесту.

Приход од путарине

ГЛАС: Колико је 2022. године прикупљено новца од путарине?

ЋОРИЋ: Више новца прикупљено је него годину раније. Приход од путарине повећан је за више од три милиона марака, док је приход од акцизе мањи у односу на годину раније. Очекујем да ћемо и у идућем периоду имати раст прихода по том основу, јер све иде у том правцу да ћемо повећати број корисника аутопутева. Сигуран сам и да ће наши становници препознати бенефите кориштења аутопутева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана