Недељко Ћорић, в.д. директора "Аутопутева РС": Један ТАГ, два рачуна елиминише гужве

Маријана Миљић Бјеловук
Недељко Ћорић, в.д. директора "Аутопутева РС": Један ТАГ, два рачуна елиминише гужве

Возачи у БиХ похрлили су, већ првих дана, да прилагоде своје ТАГ уређаје за плаћање путарине на аутопутевима у Српској и ФБиХ. Коришћењем овог најновијег система биће избјегнута задржавања и гужве пред наплатним станицама, рекао је у интервјуу "Гласу Српске" вршилац дужности директора "Аутопутева РС" Недељко Ћорић.

Нагласио је да ће након што су са "Аутоцестама ФБиХ" постигли споразум да возачи са једним ТАГ уређајем пролазе кроз наплатне станице у Српској и ФБиХ ићи и ка проналаску истих рјешења са Србијом и Хрватском, јер аутопутевима у тим земљама путује велики број возача из Српске.

ГЛАС: Од понедјељка је омогућено возачима да користе један ТАГ за електронску наплату путарине у читавој БиХ. Како тај систем функционише?

ЋОРИЋ: "Аутопутеви РС" су на основу споразума о сарадњи са "Аутоцестама ФБиХ" од 19. јуна свим корисницима електронске наплате путарине омогућили једноставније, брже и безбједније путовање аутопутевима у Српској и ФБиХ. Наиме, сви постојећи и нови корисници сада могу да једним ТАГ уређајем пролазе кроз наплатне станице у Српској и ФБиХ. Све што треба да ураде јесте да на једној од наплатних станица реконфигуришу свој уређај и подесе га за коришћење на аутопутевима, којима управља друго предузеће, односно, корисници из Српске на свом уређају имаће и рачун "Аутоцеста ФБиХ", док ће корисници из ФБиХ на свом ТАГ-у имати рачун "Аутопутева РС", са којих ће плаћати путарину у зависности од дионице коју користе. Реконфигурацију уређаја наши корисници могу да ураде на наплатним станицама "Сарајево сјевер и "Зеница југ", док возачи из ФБиХ то могу да ураде на станицама "Чатрња", "Јакуповци", "Прњавор", "Кладари" и "Костајница".

ГЛАС: Које су предности таквог система наплате путарине?

ЋОРИЋ: Предност ће осјетити сами корисници, јер више неће у својим аутомобилима морати да имају по два уређаја, већ ће једним моћи да пролазе кроз траке, предвиђене за електронску наплату путарине. Самим тим избјећи ћемо задржавања и гужве пред наплатним станицама, односно возачи ће путовати брже, једноставније и безбједније.

ГЛАС: Колика је заинтересованост возача за плаћање путарине једним ТАГ-ом већ првих дана од када је систем у функцији?

ЋОРИЋ: Заинтересованост је велика и можемо већ сада да кажемо да је у првих неколико дана од примјене ове погодности више од 100 наших корисника искористило могућност реконфигурације ТАГ уређаја. Посебно нас весели чињеница да су ову погодност препознали привредници, који су уједно и најбројнији на наплатним станицама са захтјевима да се постојећи ТАГ уређаји прилагоде за коришћење ове погодности.

ГЛАС: Да ли ће о таквом систему плаћања путарине представници "Аутопутеви" разговарати и са земљама у окружењу?

ЋОРИЋ: Наравно. Имамо намјеру да на исти начин прилагодимо систем са "Путевима Србије", као и са "Хрватским аутоцестама", јер су то земље кроз које пролази највећи број наших корисника.

Мајски рекорд

ГЛАС: Колико је у овој години прикупљено новца од наплате путарине? Да ли је и за колико тај износ већи у односу на прошлу годину?

ЋОРИЋ: Биљежимо стално раст прихода од наплате путарине. То, несумњиво указује на чињеницу да се број возила на нашим аутопутевима, из дана у дан, повећава. За пет мјесеци ове године, по овом основу, остварили смо приход од 13,47 милиона, док је у истом периоду прошле године приход износио 10,88 КМ. Рекордан приход имали смо у мају, укупно 2,97 милиона, што је повећање за 24 одсто у односу на исти мјесец 2022. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана