Неће бити формиран фонд за спас банака

Маријана Миљић Бјеловук
Неће бити формиран фонд за спас банака

БАЊАЛУКА - Челници Међународног монетарног фонда (ММФ) очекују од власти у БиХ да хитно успоставе фонд за финансијску стабилност који би у евентуалној кризи помогао банкарском сектору, а из Српске су поручили да од тог њиховог приједлога нема ништа.

Представници ММФ-а на јучерашњој конференцији за новинаре потврдили су писање “Гласа Српске” да је приликом посјете Мисије те међународне финансијске институције БиХ претходних дана затражено да буде формиран фонд који би дјеловао у случају пропасти неке од финансијских институција на домаћем банкарском тржишту.

- Од кључног значаја је успостава фонда за финансијску стабилност, који би помагао у случају потребе за реструктурирањем банака и био спреман у евентуалној кризи пружити подршку ликвидности. Очекујемо и да буде усвојен нови закон о спречавању прања новца и терористичких активности - рекла је шефица Мисије ММФ-а у БиХ Алина Ланцу.

Министарка финансија РС Зора Видовић јуче је потврдила да је на састанцима потегнута тема оснивања фонда за финансијску стабилност на нивоу БиХ.

- Саопштили смо им да Српска није за тај фонд. Поред тога, за формирање тог фонда потребна је промјена одређених законских рјешења, а у првом реду Закона о осигурању депозита. Они желе да тај фонд буде у склопу Агенције за осигурање депозита БиХ. Ми смо против тога и Српска неће гласати за промјену закона нити за оснивање поменутог фонда  - рекла је “Гласу” Видовићева.

И премијер Српске Радован Вишковић рекао је након састанка са челницима ММФ-а да је Српска спремна за постизање аранжмана са том финансијском институцијом, али без мјера које задиру у уставно уређење Српске.

Наиме, према сазнањима “Гласа”, Вишковић сматра да би оснивањем фонда који предлаже ММФ дошло до преноса надлежности са ентитета на ниво БиХ.

Представници ММФ-а такође су јуче у Сарајеву  позвали домаће власти на што брже спровођење реформи које би, како су навели, обезбиједиле дугорочну привредну и финансијску стабилност јер БиХ пријети успоравање привредног раста и висока инфлација.

Према њиховим процјенама, раст БДП-а БиХ ове године износиће два одсто, док ће се инфлација кретати око шест процената.

- Та инфлација је неугодно висока, а пројектовани раст БДП-а веома низак за потребе земље - рекла је Алина Ланцу.

Резидентни представник ММФ-а у БиХ Ендрју Џуел навео је да на састанцима са представницима власти у Бањалуци и Сарајеву нису вођени преговори о евентуалном закључивању новог аранжмана између БиХ и ММФ-а.

Челници ММФ-а поручили су да су поједини представници власти исказали интерес за нови аранжман, али да формални захтјев за нови аранжман од БиХ још није стигао на њихову адресу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана