Небојша Радмановић: Између “тројке” и СДА нема великих разлика

Жарко Марковић
Небојша Радмановић: Између “тројке” и СДА нема великих разлика

Иако су многи очекивали да ће избацивање СДА из власти донијети релаксацију односа у БиХ, то се у првој години мандата на заједничком нивоу није догодило, напротив. Садашња “тројка” је нека врста мале СДА. Та странка, иако у опозицији, остала је моћна, и они који чине “тројку” и даље је се плаше.

Каже то у интервјуу за “Глас” Небојша Радмановић, замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ. Он истиче да је о неким питањима данас много теже постићи договор са странкама “тројке” него што је то раније био случај са партијом Бакира Изетбеговића и наглашава да то није пут којим БиХ треба да иде.

- СДА има девет посланика у Представничком дому. То је респектабилна снага. Они јесу истиснути, али их се и даље боје. Осим тога, у “тројки” често постоје и три различита мишљења. Досада нико није успио да изгради причу да се, свјесни разлика, договарамо о ономе што је могуће урадити, него сви, чим власт буде формирана, а функције подијељене, наставе по своме. У Сарајеву сви желе централизовану БиХ и то најгоре врсте, а у Бањалуци ми нећемо никакву БиХ и ту би негдје у средини могло да се нађе рјешење. А Дејтон је све то предвидио, али кад су се странци упетљали и помогли тој сарајевској политичкој причи, дошло је до проблема који и данас трају - каже Радмановић.

ГЛАС: Једно се прича на састанцима, друго се ради у пракси па тако Елмедин Конаковић са позиције министра спољних послова често буде ригиднији него његова претходница Бисера Турковић.

РАДМАНОВИЋ: Ствари су чак и горе него што изгледају. Ево примјера. Добили смо из Савјета министара Нацрт закона о спољним пословима који се не разликује од приједлога Свена Алкалаја од прије 15 година. Није усвојен. То је закон који Предсједништво није ни погледало, а задужени су за спољну политику. Тај закон би требало да ријеши правце вођења спољне политике и да не дозволи да, рецимо, амбасадори и у Вашингтону и у Њујорку истовремено буду Бошњаци. Сада нема закона и ти људи раде шта год хоће. Нема спољне политике БиХ ни у кадровском ни суштинском смислу. Није само Конаковић проблем него и сви други који вани све причају само из свог угла. Није то добро ни за Бошњаке.

ГЛАС: Шта је спорно у тексту Изборног закона који је крајем прошле године прошао кроз Представнички дом без гласова СНСД-а и Српског клуба, те ХДЗ-а, и који ће вјероватно бити оборен у Дому народа?

РАДМАНОВИЋ: И СНСД и сви из Српске мисле да је потребан нови закон из више разлога. То захтијева да сви заједно сједемо и договарамо се, а не да се десе измјене и допуне које су веће него сам закон. Овај је толико пута мијењан да не може више да трпи измјене. Сад смо дошли у фазу да опозициона СДА нуди огроман текст измјена и допуна у којем суштинска питања нису ријешена и да то прихвате сви осим Српског клуба, СНСД-а и ХДЗ-а, што је смијешно. Претпостављам да је на сцени договор снага из Сарајева и дијела странаца да се понуде измјене како не би интервенисао ОХР. Сви знају да то неће проћи у Дому народа и поставља се питање шта ми, у ствари, радимо. И то је БиХ, из овога се може извући низ закључака. Неко у БиХ слуша неког са стране, а не знам зашто то раде. Шта они доприносе БиХ? Ово је лош пут. Ако се томе дода да се први пут у свијету дешава да парламент даје надлежности изборној комисији да доноси остала акта, а она је сама нелегална, то све говори.

ГЛАС: Зашто ЦИК досада није смијењен иако је то најављивано на почетку овог мандата? У којој фази је та прича?

РАДМАНОВИЋ: То је сад нигдје. Једна од првих ствари на почетку је била и та тема, јер ЦИК-у нису усвајани извјештаји, правили су циркус, нису поштовали закон по којем треба да раде, али кад је требало конкретно да уђемо у причу, показало се да то не иде. Не вјерујем да можемо, послије ове приче са измјенама Изборног закона, направити било какав искорак.

ГЛАС: А мало времена је остало до расписивања избора.

РАДМАНОВИЋ: Не знам по којем закону ће бити спроведени локални избори, али сигуран сам да ово неће проћи. Да ли је то припрема алибија да Кристијан Шмит повуче неки потез, вјероватно јесте. Да ли су то покушаји промјене парламентарне већине, могуће је. Приликом расправе на претходној сједници било је прича и о промјенама у Колегијуму. Али то је тренутно једини домет Представничког дома, да промијени чланове Колегијума. Ништа друго не може, али ако би ушли у ту причу, тек онда ништа неће проћи. Имаћемо колапс.

ГЛАС: СНСД оптужују да је против измјена јер предвиђају увођење модерних технологија, што Вашој странци не одговара јер не би могла да манипулише изборним процесом.

РАДМАНОВИЋ: То уопште није разлог нашег противљења. СНСД је прије пет година рекао да је за модернизацију процеса у цјелини, али не да то води неко из иностранства. То смо имали пред изборе 2018, кад су нудили да нам посуде опрему и тад смо питали ко контролише софтвер, али нису нам могли објаснити. Ни сада не објашњавају. Каква је то модернизација ако неко из Лондона контролише софтвер? То није напредак. Те приче око изборне крађе су бајке. Оптужују СДА или СНСД да смо украли 50.000 гласова. То је потпуно немогуће. Не кажем да није било одређених ствари на бирачким мјестима, да је неко убјеђиван да гласа овако или онако, али тога ће бити и са скенерима. Али приче о 50.000 гласова су нереалне. Од 1996. учествујем на изборима и тврдим да је то немогуће. То ипак не значи да модернизација није потребна. И то ћемо урадити кад-тад, али да се странци не питају. А они желе да се питају.

ГЛАС: Зашто је СНСД након жестоких ријечи на рачун Зукана Хелеза одустао од његове смјене са мјеста министра одбране?

РАДМАНОВИЋ: СНСД је повукао тај захтјев, али само на тој сједници. То није трајно. Имали смо ми тај захтјев и раније у режији опозиционих странака из Српске па смо зауставили јер смо процијенили да није вријеме. Врло је важно вријеме у којем се нешто покреће. Сад смо добили озбиљан проблем у јавности јер смо покренули иницијативу па попустили. Нисмо промијенили мишљење о Хелезу. Урадили смо то јер је био покренут захтјев за смјену Сташе Кошарца, што су урадиле остале странке из Српске без икаквих аргумената. Они су успјели да уздрмају ту ситуацију код владајућих партија из ФБиХ. Наша процјена је била да нема аргумената за смјену Кошарца. Они су дигли то на највиши ниво, највише медијски, говорећи свашта. Ми смо морали да смирујемо ту екипу из ФБиХ која је наш партнер. Тачке на сједници су биле постављене тако да смо ми из СНСД-а испали смијешни јер се о Кошарцу причало два сата, а ми смо повукли захтјев за Хелеза па се о њему није ни причало. Нисмо заборавили шта је говорио и радио Хелез и ово што се десило не значи да смјена неће поново доћи на дневни ред.

Орбан и Милатовић

ГЛАС: Како оцјењујете ситуацију у Српској уочи Дана Републике?

РАДМАНОВИЋ: Дан Републике је наш дан и дочекујемо га у доброј атмосфери. На сваком крају Српске се осјећа да то људи прихватају као свој дан и желе да то обиљеже. Друго је питање што поједини странци на овом простору умишљају да могу да командују свим и свачим. У таквој ситуацији различито тумаче одлуку Уставног суда, која није класична забрана, и са тим полуинформацијама одлазе у свијет. С друге стране, ту су и неки послушници из региона који неће да дођу у Бањалуку и имају врло смијешна образложења за то.

ГЛАС: Како је могуће да су веће шансе да дође Виктор Орбан него Јаков Милатовић?

РАДМАНОВИЋ: Различити су утицаји држава по Европи, и њихових лидера, и ту је Орбан нешто посебно, то је човјек који има свој став. Али имате један број земаља које немају став и то се односи на оне мање које теже стоје у економском смислу.

Немогуће уклонити Додика

ГЛАС: Шта мислите о судском процесу против Милорада Додика? Да ли је крајњи циљ његово уклањање са политичке сцене?

РАДМАНОВИЋ: Они њега не могу уклонити. Он је легално изабран предсједник Републике и тога треба да буде свјестан свако ко га и подржава и не подржава. Народ га је изабрао. Стално је на сцени нека полуокупација, неки са стране би хтјели да одлучују. Могуће је да они хоће да га елиминишу, али то није изводљиво. Напротив, Додиков рејтинг је сада још и већи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана