Небензја: Циљ резолуције демонизација једног народа и подривање Дејтона

ГС
Небензја: Циљ резолуције демонизација једног народа и подривање Дејтона

ЊУЈОРК - Стални представник Русије у УН Василиј Небензја је на почетку свог излагања у Генералној скупштини УН о ставу Москве након усвајања нацрта резолуције о Сребреници изјавио да су бројне делегације предвођене Њемачком одлучиле да злоупотријебе овлаштења и да донесу политичку декларацију.

Према његовим ријечима, то је био политички циљ, упркос увјеравањима спонзора нацрта резолуције у супротно.

Он је истакао да је циљ био да се демонизује један народ бивше Југославије, да се подрива Дејтонски споразум и одлука 1031 Савјета безбједности УН и да зато не представља изненађење што је усвојена без консензуса.

Небензја напомиње да резолуција није усвојена бројем гласова којем су се спонзори надали, јер је, рачунајући уздржане, већи број чланица које нису подржале текст резолуције од оних које јесу.

"Међу спонзорима имамо сталног представника БиХ које је превазишао своја овлаштења, јер на основу Устава БиХ, који је дио Дејтонског споразума, данашње подношење текста резолуције требало да буде договорено са свим члановима Предсједништва БиХ", навео је Небензја.

Небензја сматра да је то још једна потврда непрестаних лажи бошњачке елите и њихових западних савезника да би се занемарио консензус о јединству када се ради о међународним питањима.

"Треба да постоји избалансирани интерес три конститутивна народа и два ентитета, што је срж Дејтонског споразума, који је окончао крвави грађански рат у бившој Југославији.

Спонзори ове иницијативе су, заправо, довели у заблуду чланове Скупштине, јер тврде да ће резолуција довести до помирења, а истовремено су прикрили да нема главне елементе и сагласност свих страна које живе у тој земљи", нагласио је Небензја.

Он је скренуо пажњу на то да је прилично неприкладно правити паралелу између резолуције о геноциду у Руанди и данашње одлуке о Сребреници и подсјетио да је нацрт резолуције о Руанди прије разматрања у Генералној скупштини био договорен на унутрашњем плану и да је постојала сагласност АФричке уније.

Руски представник је напоменуо да у случају нацрта данашње резолуције није било сличног приступа и, умјесто тога, "група пријатеља" је припремила и представила свима нацрт као коначан производ у стилу "узми или остави".

"Без икаквих консултација, одбијене су све жалбе које су уложиле одговорне чланице, укључујући Србију и Русију, да се то врати на национални ниво, те да о томе треба да разговарају сва три конститутивна народа БиХ, да би се остварило јединство", навео је Небензја.

Он је указао на то да су међу коспонзорима Њемачка, Ирска, Италија, Француска, Лихтенштајн, па чак и Нови Зеланд.

"Чак је и Холандија имала скрупула да се прикључи, а њен батаљон из састава УН имао је срамотну улогу у Среберници 1995. године", подсјетио је Небензја.

Небензја је рекао да је једна ствар јасна, а то је да су спонзори одлуке данас намјерно "гурали БиХ", без икаквих консултација и без обзира на цијену коју је БиХ платила током грађанског рата деведесетих година прошлог вијека.

Небензја је подсјетио да је у БиХ било много крвавих трагедија и међу Бошњацима и Србима и Хрватима, те да Русија остаје са утиском да никада неће доћи до помирења међу људима из БиХ и да то види као пријетњу по мир и безбједност у земљи и региону у цијелости.

"Све је ово цинично и лицемјерно. Али оно што је још више изненађујуће јесте, да главни спонзор ове резолуције Њемачка, земља која је у 20. вијеку започела два свјетска рата, убила милионе људи и послала их у концентрационе логоре, одговорна је за масакре у АФрици и учествовала је најактивније у распаду Југославије и бомбардовању Сарајева 1995. године", истакао је Небензја.

Он је нагласио да иста та Њемачка сада покушава у оквиру Генералне скупштине УН да држи предавање другима о значају националног помирења.

Према његовим ријечима, Русија је увјерена да Њемачка нема било какво морално овлашћење ни да помиње ријеч "геноцид", нити да помиње било шта осим својих ужасних злочина.

Небензја је подсјетио да су УН створене због злочина које је починила нацистичка Њемачка, са циљем да се такви злочини против човјечности једном за свакда спријече.

Он је истакао да су, кроз овај корак, спонзори пројекта елиминисали статус кво који је постојао на основу резолуције којом је 9. децембар проглашен Међународним даном свих геноцида и да су отворили Пандорину кутију.

"Желим да вас подсјетим да се одлука Генералне скупштине о геноциду и другим злочинима од нацистичке њемачке над људима Совјетског Савеза током Великог патриотског рата од 1941. до 1945. године никада није десила, при чему су ови злочини нацистичког режима однијели животе 27 милиона совјетских грађана.

Многи европљани су такође пропатили, а Срби су то итекако осјетили. Нећемо то заборавити. Нико и ништа није заборављено. Господине предсједниче, не можемо да занемаримо овде изјаву коју су дале бројне делегације о значају поштовања одлука Суда о за бившу Југославију и Међународног суда", нагласио је Небензја.

Небензја је навео да су ти механизми пристрасни, да су одлуке таквих судова политизоване и уопште не помажу да се постигне трајно помирење на Балкану.

"Резидуални механизам је само помогао да се продубе подјеле на Балкану. Одговорност за дешавања деведесетих је искључиво стављена на Србе, а искључени су бројни злочини које су починиле друге стране у сукобу. Као резултат тога, гласови српских жртава нису се чули и они нису добили правду.

Као да тај механизам није уопште видио злочине над Србима. Правда и истина не функционишу тако. Имамо многе доказе који доводе о питање оно што је трибунал рекао", напоменуо је Небензја.

Он је навео да постоје рјешења на хиљадама страница, али је "геноцид" дошао на основу једног телеФонског разговора које је једна страна извршила.

Небензја је навео да међународни суд није хтио да иде у детаље и једноставно је одлучио да прихвати неке закључке, у засебним мишљењима о одлукама које су донесене у фебруару 2007. године, те да су многе неправде тако отворене.

"Господине предсједниче, за данашњу резолуцију смо чули да само треба да смањи јаз, да помаже националном помирењу, али прилично је иронично да је данашње гласање показало у којој мјери свјетске заједнице јесу подијељене и по питању Сребрнице и по питању одлука.

Доношење ове резолуције је Пирова побједа за њене спонзоре. Шта су они њом добили? Ако је циљ спонзора био да подијеле Генералну скупштину, нешто на шта смо их упозорили, онда су бриљантно у томе успјели", додао је Небензја.

За усвајање ове антисрпске резолуције гласало је 84 држава, док је 87 било против и уздржано.

У Генералној скупштини УН данас је било више земаља које су биле уздржане и против него за резолуцију о Сребренци, а овај документ, инициран без одлуке Предсједништа БиХ, гласом је подржао и представник сталне мисије БиХ у УН који је тако наступио као представник искучиво Бошњака, а не сва три конститутивна народа. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана