Хрватскa не планира враћање обавезног војног рока

Срна
Foto: Илустрација/Слободна Далмација

ЗАГРЕБ - У Хрватској се тренутно не разматра поновно увођење обавезног војног рока, а смањен је и интерес младих за службу у војсци, саопштено је из хрватског Министарства одбране.

”Разлоге слабијег интереса можемо тражити у актуелној безбједносној и друштвено-политичкој ситуацији у свијету након сукоба у Украјини, те географски ближој изазовној безбједносној ситуацији у окружењу”, наводе у Министарству.

У вези са актуелним медијским извјештајима о могућности увођења обавезног војног рока, из Министарства подсјећају да је Хрватски сабор одлуку о непозивању регрута на служење војног рока, којом је од 1. јануара 2008. суспендовано обавезно служење војног рока и цивилне службе, замијенио добровољним војним оспособљавањем.

Из Мнистарства наглашавају да број војника који приступе добровољном војном оспособљавању и Хрватској војсци омогућава попуну Оружаних снага.

“Министарство одбране проактивним и континуираним мјерама и пројектима усмјереним на младе војни позив настоји презентовати као атрактивно и динамично занимање које нуди бројне могућности за школовање, усавршавање, развијање нових знања, обуку и напредовање”, додаје се у саопштењу.

Једна од нових мјера у јавним конкурсима је то да је кандидатима за служење војног рока пружена могућност да изразе који род и службу желе одабрати, као и мјесто службе за које се пријављују, пренио је “Индекс”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана