Изградњa централног спомен-обиљежја: Ниједан пали борац неће бити заборављен

Вељко Зељковић
Изградњa централног спомен-обиљежја: Ниједан пали борац неће бити заборављен

БАЊАЛУКА - Представници удружења проистеклих из посљедњег Отаџбинско-одбрамбеног рата, али и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица требало би да у наредном периоду доставе Градској управи Бањалука своје податке о броју и именима погинулих бораца, која ће бити уклесана на централном спомен-обиљежју које се гради у центру Бањалуке.

Истакао је ово за “Глас Српске” в.д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић, појашњавајући да је на састанку организованом од стране представника ГУ Бањалука од свих релевантних организација и удружења па и самог центра затражена ова евиденција о погинулим борцима.

- Ово је иначе био први састанак да нас је било ко консултовао у вези са спомеником и центар ће поступити у оквиру својих надлежности, односно уколико то од нас буде тражено доставити расположиве податке из евиденције. Нови састанак планиран је да се одржи 16. октобра и на њему ће бити тачно прецизирано шта се све тражи од нас - истакао је Нуждић.  

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске (БОРС) Горан Рогић каже како је на овом састанку договорено да се формира одбор за спискове, а други би био надлежан за само уређење планиране спомен-собе погинулим борцима унутар самог комплекса.

- Ови одбори нису још конституисани. Очекујем да би и то требало да буде ријешено на наредном састанку. Претпостављам да бих и ја могао бити у том одбору за прављење списка са именима, али и неко из удружења погинулих па и самог центра. Успио сам до сада урадити одређени посао и прикупити више од 23.000 имена, што из ЈНА, ВРС, територијалне одбране. Не смијемо дозволити да некога заборавимо - каже Рогић за “Глас Српске”.

На питање како гледа на то што поједини историчари упозоравају да уколико би овако замишљено спомен-обиљежје заиста било изграђено оно не би било посвећено свим ратним јединицама и свим погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, Рогић одговара да се не прави споменик јединицима ВРС, већ погинулим борцима.

- Колико сам схватио, овај споменик ће представљати једну колону бораца која иде у вјечност, према небу. Уважавам свачија мишљења, али сматрам да би фокус требало да буде на погинулим борцима и њиховим именима. И биће обухваћени сви погинули, од августа 1990. године до Дејтона. Наравно, тај списак ће обухватити и погинуле из територијалних јединица, али и из Министарства унутрашњих послова. Инсистирао сам да се направе плочице са именима које би се могле замијенити, ако се којим случајем направи нека грешка - појаснио је Рогић.   

Када су у питању они који се још увијек воде као нестали или ако се којим случајем деси да неко буде случајно изостављен Рогић каже да ће та имена бити накнадно додата.

Златна слова

Према ријечима градоначелника Бањалуке, Драшка Станивуковића радови се одвијају предвиђеном динамиком. Поручио је и како ће највећи фокус бити стављен на прављењу најпрецизнијег могућег списка свих имена погинулих бораца која ће златним словима бити исписана на овом најзначајнијем монументу.

- Биће ово посао за сва будућа покољења, за који смо имали храбрости да почнемо и у наредном периоду завршимо - поручио је Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана