Не очекује се значајан раст домаћих каматних стопа

Срна
Не очекује се значајан раст домаћих каматних стопа

САРАЈЕВО - Гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић рекао је данас на састанку гувернера централних банака региона у Ријеци да нема индикација да су банкама у БиХ поскупили најзначајнији домаћи извори финансирања, упркос расту референтних стопа у еврозони.

Софтић појашњава да је главни разлог за то оријентисаност на домаће изворе финансирања, који нису везани за референтне стопе у еврозони.

Он каже да на тај начин банке одржавају профитну маржу, јер се ни каматне стопе на већ уговорене кредите са варијабилном стопом не могу подићи у складу са процијењеном перцепцијом раста кредитног ризика код дијела својих клијената, због могућег погоршања квалитета портфолија, саопштено је из Централне банке БиХ.

Софтић истиче да не постоји ни значајна потражња за новим кредитима, јер су клијенти, поготово сектор становништва, свјесни ефеката високе инфлације на реални расположиви доходак и профитабилност.

"Због тога не видимо ни наглашен, нити систематски раст каматних стопа на нове кредите. Иако се не очекује значајан раст домаћих каматних стопа у кратком року", рекао је Софтић.

Током дискусије, Софтић је коментарисао монетарну политику Централне банке БиХ, наводи се у саопштењу.

Том приликом, потврдио је опредијељеност Банке за хармонизацијом политике обавезне резерве са политиком Европске централне банке, водећи рачуна о разликама примарног циља монетарних политика и Европске банке и Централне банке БиХ, трендовима у домаћем банкарском сектору и макроекономском окружењу.

Скуп гувернера централних банака региона организовали су Хрватска народна банка и Економски факултет Универзитета у Ријеци, а осим Софтића, присуствовали су и гувернери централних/народних банака Хрватске, Словеније, Црне Горе и Сјеверне Македоније, представници привреде и јавног сектора Хрватске, те професори и студенти Економског факултета Универзитета у Ријеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана