Не дозволити да споменици пропадају

Срна
Foto: Срна

Код обновљеног спомен-обиљежја у селу Горњи Јеловци код Приједора данас су, у организацији Градског одбора СУБНОР–а, положени вијенци за више од 100 погинулих цивила из овог села у Другом свјетском рату, а тим поводом одржан је и историјски час.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор рекао је да је у разговорима са представницима градског СУБНОР-а подржао активност обнове и санације споменика страдалим у Другом свјетском рату.

- Успјели смо да уз помоћ ресорног министарства обновимо не само овај, него и друге споменике из тог времена, јер овакви историјски споменици, који су подигнути цивилним жртвама и борцима, одсликавају и подсјећају на све што се дешавало подно Козаре током Другог свјетског рата. То су тешки тренуци у нашој историји које морамо поштовати и његовати успомену на страдале жртве - поручио је Јавор.

Он је навео да спомен-обиљежје треба да буде мјесто гдје ће да долазе млађе генерације, које можда и нису свјесне шта се тада заиста дешавало.

- Нећемо дозволити да овакви споменици пропадају. У наредном периоду ћемо заједно са ресорним министарством радити на санацији и других, зубом времена оштећеним свједоцима наше историје - истакао је Јавор.

Предсједник градског СУБНОР-а Вељко Родић изјавио је новинарима да је ријеч о споменику који је подигнут и откривен 1972. поводом 30 година од козарске епопеје.

- Споменик је подигнут цивилним жртвама рата из овога села. Био је у рушевном стању и постојала је опасност да ће се срушити. Обновили смо га и сада изгледа како треба - рекао је Родић и додао да тај споменик чува сјећање на више од 100 жртава из Горњих Јеловаца.

Он је подсјетио да је ово једно од села подно Козаре гдје је током Другог свјетског рата страдало више од 50 одсто становника. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана