НАТО убијао цивиле и користио радиоактивну муницију

Срна
Foto: Г.С.

БИЈЕЉИНА - Авиони НАТО-а почели су 30. августа 1995. године серију масовних напада на војне и цивилне циљеве у Републици Српској, чинећи ратне злочине.

У вишеденевним бомбардовањима, у којима је кориштена и радиоактивна муниција, убијено је више од стотину цивила.

Бомбардовање је изведено уз “објашњење” да оно треба Србе да “доведу за преговарачки сто”.

Хрвати и Муслимани су, захваљујући помоћи НАТО-а из ваздуха, освојили око 4.000 километара квадратних на западу Српске, одакле је морало да избјегне више од 170.000 Срба.

Први дан бомбардовања противваздушна одбрана Војске Републике Српске је близу Пала оборила француски авион “мираж 2000”, из којег су се два пилота спасила катапултирањем.

У Републици Српској се 9. септембра обиљежава Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања, које су снаге Алијансе извршиле од 30. августа до 14. септембра 1995. године на територији БиХ без одобрења Савјета безбједности УН.

Снаге НАТО-а бациле су на Републику Српску укупно 1.026 бомби, међу којима је 13 крстарећих ракета типа “томахавк”, док је укупна тежина баченог експлозива износила око 10.000 тона.

Иницијатива за обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања покренута је у Андрићграду 26. августа 2018. године на приједлог Новинске агенције Републике Српске - СРНА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана